Amerika namenila 135 miliona dolara za preseljenje plemena ugroženih klimatskim promenama

Ovo je jedan od najozbiljnijih nacionalnih podviga kada je reč o premeštanju zajednica kojima prete klimatski rizici poput erozije i porasta nivoa mora

08/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia / United States Senate - Office of Lisa Murkowski

Tri starosedelačka plemena, dva sa Aljaske i jedno iz Vašingtona, dobiće po 25 miliona od odeljenja unutrašnjih poslova Sjedinjenih Američkih Država kako bi pobegla od erozije i porasta nivoa mora na sigurnije teritorije. Pored toga, Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) izdvojiće otprilike dodatnih 20 miliona dolara za bezbedno rušenje stare imovine i sticanje ili izgradnju nove.

Ovo je jedan od najozbiljnijih nacionalnih podviga kada je reč o premeštanju zajednica ugroženih klimatskim promenama.

„Moramo da zaštitimo zemlju Indijanaca od sve jačih i jedinstvenih efekata klimatskih promena”, kazala je tim povodom sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haland, inače prva osoba starosedelačkog porekla na ministarskoj poziciji u američkoj vladi.

„Pomoć ovim zajednicama da se presele na sigurno u svojoj domovini je jedna od najvažnijih investicija u vezi sa klimom koje smo mogli da realizujemo u zemlji Indijanaca”, dodala je ona.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tri plemena koja napuštaju svoja ognjišta u begu od posledica klimatske krize dolaze iz sela Njutok i Napakiak sa Aljaske i indijanske nacije Kino iz Vašingtona.

Više studija u Njutoku, na reci Ninglik, potvrdilo je da ne postoji ekonomičan način da se na tom prostoru zaustavi erozija, te da je relokacija jedino rešenje za tamošnje stanovništvo. Uz trenutne stope erozije od oko 20 metara godišnje, očekuje se da reka dovede u opasnost kritičnu infrastrukturu u naredne četiri godine. Nova lokacija ovog plemena već se zna: Mertarvik, udaljen petnaestak kilometara od Njutoka. Putevi već postoje, ali je kuća tek nekoliko.

Napakiak se smestio na reci Kuskokvim i suočava se, baš kao i Njutok, sa ubrzanom erozijom koja preti lokalnoj školi, aerodromu, bunaru za vodosnabdevanje i kućama. Naposletku, ovo mesto je takođe na udaru vremenskih ekstrema, jakih oluja i poplava. Iako Napakiak poseduje plan o povlačenju i premeštanju, do sada im je falilo sredstava da se to sprovede u delo.

Kada je reč o indijanskoj naciji Kino, koja dolazi iz sela Tabolah na ušću reke Kino u Tihi okean, ona je posebno osetljiva na porast nivoa mora, oluje i poplave. Pleme je već odredilo gde se nalazi njihova buduća naseobina međutim, uprkos naporima, nedostatak novca učinio je da se proces preseljanja oduži. Kako se procenjuje, 25 miliona dolara od američkih vlasti pokriće četvrtinu troškova ovog poduhvata.

Novi Zeland mogao bi da preseli ljude čiji su domovi u riziku od porasta nivoa mora

U decembru u Njutoku, Napakiaku i Tabolahu počinje planiranje preseljenja koje će trajati 120 dana.

Inače, za još osam plemena pripremaju se grantovi od ukupno 40 miliona dolara. Ovim zajednicama neophodna je dodatna podrška da bi donele odluku o preseljenju ili se adaptirale na promene klime. Suočavaju se sa rizicima kao što su erozija, poplave, požari i posledice uragana koji u svetlu klimatske krize postaju sve veći izazovi širom sveta.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR