Topliji, vlažniji i olujniji Arktik – kako klimatske promene transformišu ovaj deo planete?

Severni pol gubi obrise po kojima ga znamo pod uticajem globalnog zagrevanja

15/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Arktik na godišnjem nivou prolazi kroz svojevrsni sistematski pregled, a najnoviji rezultati objavljeni su ove nedelje. Baš kao i proteklih godina simptomi koje su naučnici prepoznali na Severnom polu razotkrivaju narušeno zdravlje planete.

Tajfun, dim od požara i jake padavine nisu slike koje većini nas padnu na pamet kada pomislimo na Arktik. Međutim, ovogodišnji izveštaj Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) o Arktiku uključuje upravo ova dešavanja izazvana klimatskim promenama.

Publikacija, koju je izradilo 147 eksperata iz 11 nacija, pruža detaljan uvid u to kako se region koji je nekada bio pretežno zaleđen i prekriven snegom preoblikuje pod uticajem zagrevanja, a koje se na Arktiku odvija brže u odnosu na ostatak sveta.

Arktičke temperature vazduha izmerene od oktobra 2021. do septembra 2022. nalaze se na šestom mestu najtoplijih od 1900. godine. Tako je i u ovoj godini nastavljen trend da temperature vazduha na tom podneblju rastu brže od globalnog proseka. Kako se navodi, poslednjih sedam godina bile su najtoplije zabeležene na Arktiku.

No, ne rastu samo temperature, već i količine padavina, i to znatno: ovo je u arktičkom regionu bila treća najvlažnija godina u poslednje 72 godine.

Naučnici su objavili zdravstveni karton Arktika za 2021. rezultati nisu dobri

Kada je reč pokrivenosti Arktika morskim ledom, ona je bila veća nego tokom prethodnih nekoliko godina, ali ipak mnogo manja od dugogodišnjeg proseka. Pokrivenost, debljina i zapremina morskog leda oporavili su se nakon rekordno niskih nivoa iz 2021, ali je situacija i dalje znatno gora nego osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a stari led je ekstremno retka pojava.

Uprkos tome što je tokom posmatranog perioda akumulirana nadprosečna količina snega, on se topio ranije. Skraćivanje sezone sa snegom je u nekoliko oblasti sada već trend.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

S obzirom na to da transformacija arktičkog regiona predstavlja pretnju za starosedeoce, autori izveštaja su takođe, nikada sveobuhvatnije, u jednom poglavlju obradili temu izazova sa kojima se oni suočavaju u svetlu klimatske krize.

„Živeći i inovirajući u arktičkom okruženju duže od milenijuma, starosedelačko stanovništvo je razvilo holističko znanje koje obezbeđuje otpornost i održivost”, kazala je Džeki Katalina Šefer, koautorka poglavlja i direktorka klimatskih inicijativa u Plemenskom zdravstvenom konzorcijumu starosedelaca Aljaske. „Rešavanje ogromnih promena životne sredine zahteva da slušamo jedni druge, usklasimo vrednosti i sarađujemo zajedno kao zajednice, biznisi, vlade, naučnici i donosioci odluka.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR