Najveća evropska banka HSBC prestaće da finansira nove projekte nafte i gasa

Aktivističke grupe su godinama kritikovale HSBC jer, uprkos svojim zelenim zalaganjima, nije odustajao od finansiranja nafte i gasa. Sada se delimično približava kraj toj štetnoj praksi

21/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Poslednja u nizu banaka koje su saopštile da će obustaviti finansiranje novih nalazišta nafte i gasa jeste najveća evropska banka, HSBC, a sve kako bi doprinela smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Pored toga, ova multinacionalna banka iz Ujedinjenog Kraljevstva najavila je da očekuje više informacija od svojih klijenata iz oblasti energetike o njihovim planovima za ublažavanje štetnih emisija.

Aktivističke grupe su godinama kritikovale HSBC jer, uprkos svojim zelenim zalaganjima, nije odustajao od finansiranja nafte i gasa. S obzirom na to da je reč o jednom od najvećih zajmodavaca u energetskom sektoru, aktivisti su pozdravili dugoočekivanu odluku koja bi trebalo da usmeri kompanije ka čistijem poslovanju.

Multinacionalna banka je, prema podacima mreže Rainforest Action, od 2016. do 2021. obezbedila zajmove i usluge osiguranja u iznosu od 54,9 milijardi dolara za najznačajnije projekte ekspanzije nafte i gasa, ali i uglja. To je HSBC dovelo na šesto mesto liste najvećih globalnih finansijera za proširenje kapaciteta prljavih energenata tokom posmatranog perioda.

Veruje se da je povlačenje HSBC-a iz finansiranja jasan signal industriji fosilnih goriva da izvori novca za njihove projekte polako presušuju. Dobrotvorna organizacija ShareAction, koja sprovodi kampanje protiv fosilnih goriva, navodi da ovaj poduhvat predstavlja novi minimum ambicije u bankarstvu i poziva ostale da prate stope HSBC-a i drugih banaka koje su se već ranije odvažile na isto.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tokom 2020. HSBC je obavezao da će do kraja decenije dostići neto-nulte emisije u svom poslovanju što znači da neće oslobađati gasove sa efektom staklene bašte. Takođe, najavljene su investicije i pozajmice u zelene projekte u vrednosti od hiljadu milijardi dolara.

Međutim, ranije ove godine HSBC se našao na meti kritika zato što je tokom 2021. u nova nalazišta nafte i gasa uložio 8,7 milijardi dolara. Nakon ažuriranja klimatskih propisa u konsultaciji sa međunarodnim ekspertima stavlja se tačka na ovu praksu.

Ali to ne znači kraj i za postojeća ulaganja u naftu i gas: kako tvrde iz banke HSBC, oni „prepoznaju da fosilna goriva, a posebno gas, igraju ključnu ulogu u procesu energetske tranzcije uprkos tome što će ova uloga vremenom bledeti”.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR