Od jula, mesečna karta za javni prevoz u Berlinu koštaće samo 29 evra

Vozovi? Mogu. Metro? Može. Svi autobusi i tramvaji u zonama A i B? Takođe. I to po tri puta nižoj ceni nego u Parizu, a karta omogućava i putovanje berlinskim trajektima

29/04/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Počev od jula ove godine, stanovnici Berlina moći će da se voze javnim prevozom za svega 29 evra mesečno.

Nova karta moći će da se koristi u svim gradskim tramvajima, autobusima i vozovima, pa čak i na nekim regionalnim linijama na teritoriji grada, u metrou i na trajektima, u zonama A i B.

Iako je u pitanju mesečna propusnica, ona zapravo funkcioniše kao godišnja pretplata, tako da će se svakog meseca iznos od 29 evra skidati sa računa korisnika. A po isteku dvanaest meseci, moguće je prekidanje ili obnova godišnje pretplate.

Personalizovana karta može da se naruči u digitalnoj formi za korišćenje na mobilnom telefonu ili u fizičkom obliku, a u tom slučaju biće isporučena poštom. Vlasnici propusnice u javni prevoz mogu da besplatno uvedu psa ili dete do šest godina starosti.

Cena od 29 evra je otprilike jednaka ceni mesečne karte u Beogradu, koja za zone A i B iznosi 3.300 dinara.

Ipak, moramo da uzmemo u obzir da će se u Berlinu, uz slične troškove u toku jednog meseca, dobiti i pristup veoma razvijenoj brzoj železnici, sistemima S-Bahn i U-Bahn, dužine 340, odnosno 155 kilometara. Ove linije na dnevnom nivou prevezu, u proseku, tri miliona putnika.

S obzirom na to da je sistem U-Bahn zapravo metro, kako bismo uvideli koliko je mesečna propusnica isplativa, uporedićemo cenu od 29 evra sa mesečnom kartom za javni prevoz (uključujući metro) u evropskim metropolama, Londonu i Parizu.

U prestonici Ujedinjenog Kraljevstva, otprilike ekvivalentna propusnica bila bi priličan izdatak i izašla bi između 165 i 300 funti, dok je u glavnom gradu Francuske, to nešto manje, 86 evra, ali i dalje tri puta skuplje nego u Berlinu.

Ali ovo nije prvi put da se u Nemačkoj nude pristupačne propusnice za javni prevoz. Naprotiv, cene su pre samo dve godine bile još niže.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U leto 2022. mesečna karta za javni prevoz u čitavoj Nemačkoj koštala je samo devet evra kako bi se stanovništvo podstaklo da zameni svoje automobile održivijim vidovima transporta.

Nemci su sredinom prošle godine dobili njenu nešto skuplju „naslednicu”: od maja 2023, celom zemljom, mogu da se voze za i dalje relativno priuštivu cenu od 49 evra mesečno.

Još isplativija mesečna karta za Berlin nastala je kao odgovor na činjenicu da kod dela stanovništva ne postoji potreba da putuju dalje od grada u kom stanuju. Prema jednoj sociološkoj studiji, poduhvat uživa veliku podršku među stanovnicima Berlina: 60% ispitanika odgovorilo je da je uvođenje karte od 29 evra bilo ispravno.

U nekoliko nemačkih gradova ček je moguće da se dobiju besplatne propusnice za javni prevoz – ali u zamenu za vozačku dozvolu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR