Nekoliko nemačkih gradova nudi besplatne karte za javni prevoz – ali u zamenu za vozačku dozvolu

Da li biste zamenili svoju vozačku dozvolu za besplatnu kartu za javni prevoz? S obzirom na stanje javnog prevoza u Srbiji, možda i ne biste. Ali upravo je ova opcija dostupna stanovnicima nekoliko gradova u Nemačkoj zarad smanjenja štetnih emisija, a tamo je javni prevoz dosta razvijeniji i pouzdaniji

09/10/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Potpuno odustajanje od korišćenja automobila zarad besplatne karte za javni prevoz u Srbiji možda deluje kao noćna mora u nastanku.

Međutim, u Nemačkoj – čija se mreža autobusa, tramvaja i vozova smatra odličnom – to verovatno i nije toliko loša razmena.

Nekoliko nemačkih gradova i opština svojim stanovnicima nude upravo ovu mogućnost: da se odreknu važeće vozačke dozvole, a da zauzvrat besplatno i neograničeno koriste sve lokalne i regionalne saobraćajne linije.

Inicijativa se bori protiv gužvi u saobraćaju i promoviše način kretanja koji je održiviji za životnu sredinu. Učesnici dobijaju propusnicu Deutschlandticket koja na mesečnom nivou košta 49 evra, a koja može da se koristi za različite vidove javnog prevoza širom zemlje.

Deutschlandticket se smatra jednom od najvećih reformi saobraćaja u Nemačkoj i zapravo je naslednica mesečne karte od devet evra koja je važila tokom leta 2022. u cilju smanjenja troškova za građane i štetnih emisija.

Projekat ultra-jeftine propusnice bio je uspešan: kako se procenjuje, sprečeno je oslobađanje 1,8 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte.

Sličan cilj je na umu i sa novim projektom u kojem se vozačka dozvola menja za besplatnu kartu za javni prevoz. Ovo je, pod različitim uslovima, moguće u nekoliko gradova širom Nemačke: od Dortmunda preko Bona do Lubeka.

U Dortmundu kampanja traje dva meseca, a vlasti besplatne propusnice u tom periodu opisuju kao „male zahvalnice” za sve one koji se odreknu vožnje sa visokim karbonskim otiskom. Zainteresovani predaju vozačke dozvole nadležnoj službi koja im izdaje sertifikate na osnovu kojih mogu da preuzmu karte.

Leverkuzen ovakvu priliku daje samo starijim od 75 godina koji kao nagradu za suzdržavanje od automobila dobijaju besplatne propusnice za javni prevoz u trajanju od čak godinu dana.

Bon ima slična starosna ograničenja poput Leverkuzena: besplatne karte za javni prevoz mogu da dobiju samo osobe preko 60 godina starosti nakon što ispune odgovarajuće formulare u gradskim kancelarijama.

Oni koji žive u Lubeku i spremni su da zamene vozačku dozvolu kartom za javni prevoz, putovaće besplatno godinu dana, što bi ih inače koštalo 588 evra. Ipak, broj mesta je ograničen: ove godine na 1.000, a u naredne dve na po petsto dobitnika.

Naposletku, treba imati u vidu pravnu začkoljicu: predati dokument neće više važiti kada besplatna pretplata istekne što znači da će korisnici morati opet da pohađaju časove i testove vožnje kako bi dobili novu vozačku dozvolu ukoliko im je ona neophodna, prenose nacionalni mediji. Ovo je posebno na svom sajtu istakao Lubek.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Bez obzira na to, ovakva ponuda je izazvala veliko interesovanje u opštini Enepe-Rur. Ukupno 130 ljudi, od 28 do 90 godina starosti, prijavilo se da trajno zamene vozačku dozvolu javnim prevozom.

Odziv je bio veći od očekivanog, a kako je za projekat izdvojeno 12 hiljada evra, na kraju je samo dvadesetoro srećnika dobilo priliku da se besplatno vozi javnim prevozom tokom godinu dana.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR