Britiš petroleum najavio da će biti ugljenično neutralan do 2050. godine

Ovom najavom Britiš petroleum se pridružuje drugim velikim naftnim kompanijama koje imaju slične planove, poput Šela i Totala

14/02/2020 autor: Nemanja Milović
0 izvor: BBC / Guardian

Novi izvršni direktor Britiš petroleuma (BP) Bernard Luni je predstavio nove planove kompanije i najavio da ona mora mora da postane ugljenično neutralna do 2050. godine, ili ranije.

Ova promena će uključiti veća ulaganja u obnovljive izvore energije, ali  i pronalazak načina da se nadoknade preostale emisije. Najavljenim zaokretom BP će se pridružiti drugim velikim naftnim kompanijama koje su već imale slične najave, poput Šela i Totala.

„Svetski budžet ugljenika je ograničen i brzo nestaje, potrebna nam je brza tranzicija ka neto nultim emisijama.“ rekao je.

Luni kaže da je svestan veličine izazova, ali ističe da je to takođe i ogromna prilika za kompaniju. Naglašava da zbog klimatskih promena ceo svet mora da se promeni i da isto važi i za BP.

On navodi da je njihov novi cilj „Osmisliti novu energiju za ljude i za našu planetu.“

Ipak, i pored najavljenih promena novi izvršni direktor BP-a naglašava da će ta kompanija ostati u naftnom biznisu, ali da će se on imati sve niži udeo kako godine budu prolazile i da će se mnogo raditi na smanjivanju emisija iz preostale naftne proizodnje.

Iako je ovakva najava pozitivna stvar, stručnjaci ističu da je plan kako će BP da stigne do toga prilično nejasan i da nedostaju detalji o konkretnim koracima koje će preuzeti kako bi ispunili najavljeni cilj.

Tek ostaje da se vidi da li će BP zaista preduzeti mere da ostvari ugljeničnu neutralnost do 2050. godine, ali ono što je jasno je da naftne kompanije moraju da razmišljaju o promeni svog poslovanja ukoliko žele da ostanu relevantne. Tranzicija ka čistijim oblicima energije je u toku i proizvodnja fosilnih goriva će ubuduće postajati sve lošiji biznis.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR