Emisije CO2 u Brazilu porasle za 9,6% u 2019. godini zbog krčenja amazonskih šuma

Rast emisija u 2019. godini bio je podstaknut ogromnim skokom krčenja šuma u ​​Amazoniji, što je činilo 44% ukupnih emisija ugljen-dioksida u Brazilu

13/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Reuters 

U Brazilu su emisije ugljen-dioksida porasle za 9,6% u 2019. godini, što je uglavnom izazvano deforestacijom u ​​Amazoniji tokom prve godine vladavine predsednika Bolsonara, pokazuje najnovije istraživanje.

I pored obavezivanja država Pariskim sporazumom da će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte, istraživanja pokazuju da Brazil neće uspeti da ispuni ciljeve za smanjenje emisija ugljen-dioksida za 2020. godinu i da se time udaljava i od svog petogodišnjeg cilja za 2025.

U 2018. emisije ugljen-dioksida u Brazilu ostale su stabilne uprkos sve većem krčenju šuma, jer su nadoknađene većom upotrebom čistih izvora energije kao što su etanol i energija vetra.

Nakon toga, tokom 2019. godine emisije ugljen-dioksida u ovoj južnoameričkoj zemlji dostigle su 2,175 milijardi tona, navodi najopsežnija studija o toj temi u zemlji SEEG. 

Prema rezultatima istraživanja, rast emisija u 2019. godini bio je podstaknut ogromnim skokom  krčenja šuma u ​​Amazoniji, što je činilo 44% ukupnih emisija ugljen-dioksida u Brazilu.

Promene u korišćenju zemljišta u poljoprivredi i povećani uzgoj stoke predstavljaju drugi najveći doprinos emisijama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Brazil je primer koliko lako može da se dogodi da države skrenu sa puta smanjivanja emisija i koliko je važno obezbediti širu podršku stanovništva za ovakve mere. Naime, ova država je u periodu od 2004 – 2012. smanjivala emisije gasova sa efektom staklene bašte i bila jedan od dobrih primera uspešnog međunarodnog pregovaranja o klimatskim promenama. Međutim promene u vladi i politikama dovele su do toga da sudbina Amazonije sada brine stručnjake za zaštitu životne sredine.

Da podsetimo, oko 17% amazonske prašume uništeno je tokom poslednjih 50 godina, a gubici su odnedavno u konstantnom porastu, pokazalo je jedno od prethodnih istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature, a o uticaju deforestacije na klimatske promene možete više pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR