Rekordna koncentracija ugljen-dioksida uprkos karantinskim merama

Koncentracija CO2 u atmosferi sada je za 50% viša nego 1750. godine

26/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian

Uprkos karantinskim merama u svim delovima sveta, ove godine su gasovi sa efektom staklene bašte u atmosferi dostili rekordni nivo, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Kada su granice bile zatvorene, a putovanja i druge aktivnosti ljudi redukovani, procenjuje se da su se emisije gasova sa efektom staklene bašte smanjile između 4,2% i 7,5%. Ipak, Svetska meteorološka organizacija ističe da je to bio samo kratkotrajni trend, koji nije znatno uticao na konstantni porast koncentracije štetnih gasova u atmosferi.

Ovakvim tvrdnjama naučnika svedoče i podaci prikupljeni sa mernih jedinica. U septembru 2020. je na planini Mauna Loa na Havajima izmerena koncentracija ugljen-dioksida od 411,3 delova na milion (ppm), što je znatno više nego u istom periodu prethodne godine, kada je na istoj stanici koncentracija iznosila 408,5 ppm. Ista situacija primećena je i na drugom kraju sveta, u Kejp Grimu u Australiji, gde je koncentracija ugljen-dioksida porasla sa 408,6 ppm, koliko je iznosila u septembru 2019. godine na 410,8 ppm.

Svetska meteorološka organizacija objavila je bilten o gasovima sa efektom staklene bašte koji pokazuje da je nivo ugljen-dioksida u atmosferi sada 50% veći nego 1750. godine, pre industrijske revolucije, usled čega se efekat zagrevanja povećao za 45% od 1990.

Pored ugljen-dioksida, metan je odgovoran za 17% efekta zagrevanja, a njegova koncentracija je sada dva i po puta veća od predindustrijskog nivoa. Takođe, koncentracija azot-monoksida, koji se emituje usled prekomerne upotrebe poljoprivrednog đubriva i šumskih požara, sada je 23% veća nego 1750. Godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Činjenica da je koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi nastavila da raste i pored toga toga što je ove godine zabeleženo rekordno smanjenje emisija dobar je podsetnik na to koliki je zadatak ispred celog sveta u narednim godinama kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje.

Kako bismo uspeli da zagrevanje zadržimo na 1,5 °C biće neophodno da emisije u narednoj dekadi svake godine budu smanjivane za oko 7,6% što je red veličina smanjenja koje se dogodilo ove godine. To koliko će teško biti smanjiti emisije možda najbolje ilustruje podatak da će u Kini, i pored svih mera karantina i zaključavanja koje su sprovedene, emisije biti više u 2020. nego što su bile prošle godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR