Globalna deforestacija skočila za 77 odsto tokom pandemije

Analizom satelitskih podataka GLAD laboratorija sa univerziteta Merilend zabeležila je veliki porast deforestacije na globalnom nivou od početka pandemije

10/08/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: Financial Times

Od početka pandemije novog koronavirusa krčenje šuma poraslo je za 77 odsto u odnosu na srednju vrednost iz perioda 2017–2019, navodi se u novom izveštaju The Global Land Analysis and Discovery (GLAD) laboratorije sa Univerziteta Merilend.

Do ovih podataka GLAD je došao analizirajući satelitske snimke, a regije gde je ovaj trend najizraženiji su Azija, Afrika i Latinska Amerika.

Stanovnici ruralnih područja gde je došlo do kolapsa lokalne privrede okrenuli su se seči šuma ne bi li ostvarili ekonomski prihod, zanemarujući ekološke zakone.

U Indoneziji, koja je najveći svetski proizvođač palminog ulja, raščišćavanje šumskog zemljišta povećalo se za 50 odsto u prvih 20 nedelja 2020. u odnosu na isti period 2019, sudeći po analizama koje su sproveli GLAD i Greenpeace.

Podaci iz Nepala govore da je ilegalna seča šuma u 11 zaštićenih područja ove zemlje skočila za čitavih 227 odsto prvog meseca karantina, u odnosu na prethodni mesec. Tokom ovog perioda zabeleženo je više kršenja ekoloških zakona nego u proteklih 11 meseci zajedno.

Ipak, svetski epicentar krčenja šuma je Amazonska prašuma u Brazilu. U periodu između avgusta 2019. i jula 2020, prema oficijelnim podacima objavljenim prošlog petka, usled aktivnosti drvne, rudarske i poljoprivredne industrije, izgubljena je šumska oblast čija se površina poredi sa površinom Kipra.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tokom prošle godine pitanje deforestacije, koja je uzrok otpuštanja ogromnih količina akumiliranog ugljen-dioksida u atmosferu, počelo je sve više da pridobija pažnje u sferi politike.

Evropska unija i Velika Britanija razmatraju uvođenje zakona kojima bi se zabranio uvoz proizvoda dobijenih ilegalnim krčenjem šuma.

Fokus na ovu temu dodatno je pojačan usled sve većeg broja naučnih dokaza koji ukazuju na postojanje veze između gubitka šumskog zemljišta i širenja zaraznih bolesti.

Stručnjaci strahuju da bi nakon završetka pandemije mogla nastupiti ekonomska kriza koja bi verovatno dovela do nastavka ovog trenda i smatraju da je najbolje rešenje zakonska zaštita šuma.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR