Evropska investiciona banka najavila prestanak finansiranja fosilnih goriva

Plan je da 50% aktivnosti banke u narednom periodu bude usmereno na podršku projektima održivog razvoja

22/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Climate Home News

Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer poručio je da Evropa mora da shvati da je čeka budućnost bez fosilnih goriva, a da ova banka ima nameru da postane evropska klimatska banka koja će obezbediti sredstva za finansiranje održivih projekata.

Posebnu pažnju izazvala je najava ograničavanja finansiranja projekata povezanih sa gasom koga mnogi vide kao tranziciono gorivo ka obnovljivim izvorima zbog manjih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Najblaže rečeno, sa gasom je završeno“, istakao je Verner Hojer prilikom predstavljanja izveštaja banke za prethodnu godinu.

Evropska unija je postavila cilj da do 2050. dostigne neto nulte emisije, a očekuje se i ozvaničavanje i cilja da se emisije ugljen-dioksida do 2030. smanje za 55%. Ipak, pitanje gasa se i dalje nalazi u sivoj zoni, a Evropska komisija je naglasila da će zemljama čija industrija i dalje večinski počiva na uglju biti potrebna pomoć da pređu na obnovljive izvore energije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Evropska investiciona banka je u svom planu puta za klimu koji je objavljen 2020. istakla da planira da 50% svojih aktivnosti usmeri na podršku za održive projekte. U te svrhe otključano je hiljadu milijardi evra za zelene fondove do 2030. godine. Važno je istaći i da je u istom dokumentu navedeno i da će sve te aktivnosti biti u skladu sa Pariskim sporazumom.

Prema klimatskoj mapi Evropske investicione banke, gas ima ograničenu podršku. Samo elektrane koje emituju manje od 250 grama ugljen-dioksida po kilovat-satu trenutno ispunjavaju uslove za podršku prema pravilima banke, koja namerava da sprovodi svoju politiku dekarbonizacije ukidanjem svih sredstava za finansiranje fosilnih goriva pre kraja godine.

Ipak, ovaj plan doživljava kritike, pre svega zato što je Evropska investiciona banka između 2013. i 2019. godine kompanijama sa velikim udelom uglja u proizvodnji električne i toplotne energije obezbedila 4,7 milijardi evra javnog novca Evropske unije.

Hojer objašnjava da je 2020. godina bila prekretnica, i da je pandemija koronavirusa ono što je pokrenulo napore Evropske investicione banke ka tome da postane evropska klimatska banka.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR