EU smanjuje porez na proizvode i usluge koji pomažu u borbi sa klimatskim promenama

Ukoliko Evropska unija usvoji novu direktivu, porez na dodatu vrednost za proizvode i usluge povezane sa borbom protiv klimatskih promena mogao bi da padne na svega 5%. To bi potencijalno rezultovalo nižim cenama solarnih panela, električnih bicikala i drugih zelenih tehnologija.

14/12/2021 autor: Srđan Vejnović
0

Ministri finansija zemalja članica Evropske unije postigli su prošle nedelje dogovor o smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV) za proizvode i usluge koji su povezani sa borbom protiv klimatskih promena, zaštitom zdravlja i pripremanjem EU za digitalno doba.

Pored toga, oni su novim dogovorom najavili da će postojeće smanjene stope poreza za fosilna goriva moći da se primenjuju do 1. januara 2030. godine, nakon čega poreske olakšice više neće važiti. Ista mera će se primeniti i na hemijska đubriva i pesticide za koje će vremenski okvir za važenje smanjenih poreza biti do 1. januara 2032. Ovakav rok je postavljen kako bi se državama i poljoprivrednicima dalo dovoljno vremena da se prilagode prelasku na zelenije tehnologije.

Među proizvodima na koje bi, prema novim pravilima, zemlje članice mogle da primene smanjene stope PDV-a su solarni paneli i električni bicikli, ali i drugi proizvodi koji dolaze iz sektora reciklaže, proizvodnje struje, hrane i zelenih tehnologija.

Mere ovakvih poreskih olakšica su predložene kao deo opštijeg nastojanja da se potrošačima poveća pristup zelenoj tehnologiji i time ubrza tranzicija na zelene izvore energije.

Evropska komisija predložila zakon o zabrani uvoza robe koja je povezana sa krčenjem šuma

U istom predlogu evropski ministri finansija obuhvatiće i usluge koje čine privredu pogodnijom za digitalno doba, kao što je pristup internetu, i robu za zdravstvenu zaštitu, kao što su maske za lice ili pomagala koja se smatraju neophodnim za osobe sa invaliditetom.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u svom saopšenju je pojasnio da će nova pravila za PDV omogućiti „veću fleksibilnost državama članicama da određuju sopstvene stope poreza, uz poštovanje osnovnih ciljeva ekološke politike.“

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Pojedini analitičari kritikuju predlog o smanjenju stopa PDV-a, ali i produženje vremenskog roka za fosilna goriva i štetne hemisjke supstance u poljoprivredi.

PDV je jedan od najvećih izvora prihoda u EU, stoga postoji zabrinutost da bi povećan broj izuzeća i nova smanjenja prihoda od PDV-a naštetili poreskoj osnovici.

Drugi su zabrinuti da bi produžen vremenski okvir za smanjeno oporezivanje energije iz fosilih goriva narušio ciljeve EU u borbi sa  klimatskim promenama.

Najniža standardna stopa PDV-a u EU na svu robu i usluge je 15%, osim za listu izuzetaka na koju se primenjuje smanjena stopa PDV-a, koja može biti najmanje 5%.  Pored ove dve postoji i posebna stopa PDV-a koja može biti i manja od 5%. Na osnovu pravila najniže stope, zemlje EU određuju koja će biti stvarna stopa za proizvode iz standarne, smanjene i posebne kategorije PDV-a.

Savet bi zvanično mogao da usvoji direktivu tek kada Evropski parlament da svoje mišljenje, što bi moglo da potraje do marta 2022.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR