Čak 60% teritorije Evrope suočava se sa sušnim uslovima, situacija loša i u Vojvodini

Jul 2022. je u nekim delovima Evrope najsušniji u istoriji merenja, saopštila je Evropska služba za klimatske promene Kopernikus

09/08/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Evropom je u proteklom periodu haralo nekoliko toplotnih talasa praćenih izuzetno visokim temperaturama i požarima. U mnogim delovima bilo je veoma malo ili gotovo nimalo kiše stoga ne čudi sledeći podatak Evropske opservatorije za sušu: 60% teritorije zemalja Evropske unije trenutno se suočava sa sušnim uslovima. 

Nalazi se temelje na podacima sa kraja jula. Pokazuju da na 45% površine EU zemljište ne dobija dovoljno vlage, dok je preostalih 15% pogođenih sušom u još nezavidnijem položaju – manjak vlage je kod biljaka prouzrokovao stres.

Ovo se poklapa sa sezonskom prognozom Evropske službe za klimatske promene Kopernikus koja je najavila toplo i sušno leto na našem kontinentu. Prema njihovom najnovijem saopštenju, jul 2022. je u nekim delovima Evrope najsušniji u istoriji merenja.

Jedan od dramatičnih primera jeste dolina najduže italijanske reke Po koja se duži vremenski period bori sa najtežom sušom u prošlih 70 godina. U ovom predelu još od decembra prošle godine bilo je veoma malo padavina što se negativno odrazilo na vodosnabdevanje, poljoprivredu, proizvodnju energije u hidrocentralama i rečni transport. Kraj meseca doneo je poboljšanje situacije i osveženje. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Sušno je i na severu i severozapadu Srbije

Nedostatak kiše i opasne vrućine ovog leta glavobolje zadaju i stanovnicima Vojvodine, pre svega poljoprivrednicima – opasnost od suše nadvila se na oko jedne petine teritorije Srbije.

U mesečnom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) navodi se da se tokom jula najmanja količina padavina izručila na severu i severozapadu zemlje.

Sušno je bilo u Banatskom Karlovcu i Kuršumliji, a veoma sušno na Paliću i Zlatiboru, kao i u Novom Sadu, Kikindi, Valjevu i Ćupriji. Ekstremno sušno bilo je u Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Kako je saopštio RHMZ, prošli mesec je bio najsušniji jul otkako se vrše merenja na meteorološkoj stanici u Zrenjaninu, kao i drugi najsušniji u Požegi. Očekuje se da će prinosi ratara biti znatno smanjeni zbog aktuelnog stanja.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR