Revolucionarna sudska odluka: Zbog nedovoljno ambiciozne klimatske akcije, Švajcarska je prekršila ljudska prava

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja pravi presedan koji će poslužiti kao primer za buduće slične sporove u Evropi i šire

10/04/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (Wikimedia / CherryX / CC BY-SA 3.0)

Vodeći sud za ljudska prava u Evropi doneo je juče, 8. aprila, revolucionarnu presudu: švajcarska vlada prekršila je prava svojih stanovnika zato što se pokazala kao nedovoljno ambiciozna u borbi protiv klimatskih promena.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja pravi presedan koji će poslužiti kao primer za buduće slične sporove u Evropi i šire, prenose mediji.

Više od dve hiljade stanovnica Švajcarske, okupljenih u udruženju Starije žene za zaštitu klime, tužile su državu zato što ih je nedelovanjem ugrozila njihovo zdravlje i dovela ih u veću opasnost od umiranja tokom toplotnih talasa.

Predsednica suda Šifra Oliri naglasila je da je vlada ugrozila njihova prava na porodicu i porodični život zato što nije uspela da implementira adekvatne domaće politike za zauzdavanje klimatskih promena. Ona je dodala da je Švajcarska u prošlosti podbacivala u ispunjenju ciljeva vezanih za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Brojni aktivisti pozdravili su odluku Evropskog suda za ljudska prvalobalni pokret civilnog društva. Među njima je i globalni pokret civilnog društva Avaaz.

„Presuda u slučaju protiv Švajcarske pruža ključni pravno obavezujući presedan koji će poslužiti kao nacrt kako da uspešno tužite sopstvenu vladu zbog neuspeha na polju klime”, izjavila je Rut Delber iz Avaaz-a.

Ali šta ova odluka zapravo znači u praksi?

Presuda, na koju ne može da se uloži žalba, mogla bi da primora nadležne organe da preduzmu veće korake u ublažavanju štetnih emisija, uključujući reviziju njihovih ciljeva do kraja decenije kako bi se uskladili sa donjom granicom Pariskog sporazuma o ograničenju globalnog zagrevanja na 1,5 °C.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Istog dana doneta je i presuda u parnici u sklopu koje su mladi Portugalci tužili čak 32 evropske države, takođe zbog njihovog neuspeha da ukrote klimatske promene.

Međutim, oni nisu izašli iz spora pobedonosno poput Švajcarkinja zato što sud smatra da nije opravdano krivično gonjenje više različitih gonjenja uprkos tome što uticaji emisija gasova sa efektom staklene bašte nadilaze državne granice. Takođe se navodi da mladi iz Portugala nisu iscrpeli sve pravne mogućnosti na nacionalnim sudovima pre dolaska pred Evropski sud za ljudska prava.

Iako razočarana ishodom, predstavnica ove omladinske grupe, Sofija Olivera, kazala je da je pobeda žena iz Švajcarske „pobeda za sve”.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR