Kada se spoje umetnost i nauka, rodi se festival Pozorište čuda

Festival traje od 3. do 5. novembra. Karte su besplatne, ali je neophodno prijaviti se unapred.

29/10/2021 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Saopštenje Pozorište čuda

Kako bi jedna street art umetnica i jedan klimatolog udruženim snagama predstavili klimatsku krizu? Šta je ono što nema delova? Na koji način mladi aktivisti posmatraju klimatske promene? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor u sklopu festivala Pozorište čuda koji se održava na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 3. do 5. novembra.

Ako ste zainteresovani da zavirite u nesvakidašnju simbiozu nauke i umetnosti kroz inovativne pozorišne formate, artscience produkciju i augmented lectures, ne propustite ovaj događaj u organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti. Proširena naučno-umetnička predavanja srušiće davno postavljenu distancu između nauke i umetnosti kao dve suprotnosti i prikazati najnovija naučna dostignuća u formatu scenskog izvođenja.

Šta vas očekuje na festivalu?

Kroz zajedničko delovanje naučnih i umetničkih krugova i multidisciplinaran pristup, program festivala će na kreativan i drugačiji način ukazati na goruće svetske teme kao što su klimatska kriza, problemi životne sredine, medijska manipulacija, energetsko skladištenje i mnoge druge. Više o isprepletanosti kulture i umetnosti sa klimatskim promenama i zaštitom životne sredine možete da pročitate i u našem intervjuu sa producentkinjom dr Jovanom Karaulić povodom pokretanja projekta Green Art Incubator.

U nedelju 3. novembra, prvog dana festivala, s početkom od 16:30, na sceni ,,Mata Milošević” imaćete priliku da pogledate performans ,,Tačka je ono što nema delova” u produkciji Centra za promociju nauke i Stanica- Servisa za savremeni ples. Nakon izvođenja biće organizovana i panel diskusija o performansu s početkom od 17:20.

Istog dana, u velikoj bioskopskoj sali na Fakultetu dramskih umetnosti, s početkom od 20:30, očekuje vas ,,Samo jedan”, neobični augmented lecture u sklopu koga će street art umetnica Aleksandra Petković TKV i klimatolog dr Vladimir Đurđević skrenuti pažnju na  aktuelan problem klimatske krize. 

Sve programske aktivnosti u okviru festivala su besplatne, ali uz prethodnu prijavu

Drugog dana festivala, u ponedeljak 4. novembra, u fokusu festivala Pozorište čuda biće kritičko promišljanje medijskih sadržaja i manipulacija kojima smo svakodnevno izloženi. U velikoj bioskopskoj sali, s početkom od 19:00, biće odigrana predstava po scenariju i režiji Mirka Stojkovića, ,,alSham Epilog”. Epilog predstave saznajte na Fakultetu dramskih umetnosti.

Takođe, na sceni ,,Mata Milošević”, s početkom od 20:30, možete da posetite augmented lecture pod nazivom ,,Superkondenzatori: potencijal za promene”. Kroz rad autorskog tima koji čine Petar Laušević, Lara Popović i Marija Šumarac otkrićete koja su to najnovija naučna otkrića u domenu skladištenja energije koja mogu biti naša budućnost. 

O devojčicama u nauci, važnosti očuvanja životne sredine i načinu na koji omladina percepira ovaj problem biće reči trećeg dana festivala, u utorak 5. novembra. Tog dana će, s početkom od 20:00, biti izveden projekat ,,Neću više, mama”. Scenska izvedba, u režiji Ive Olujić, uvrštena je u program globalne inicijative pod nazivom Climate Change Theatre Action. Scensko izvođenje predstaviće sedam tekstova koji na različite načine tretiraju temu klimatskih promena i navode gledaoce na razmišljanje o svetu u kom živimo.

Nakon izvođenja uslediće i panel diskusija pod nazivom ,,Dajmo sebi šansu – mladi i klimatske promene”, koja će se baviti temom klimatskog aktivizma. Učesnici tribine razgovaraće o načinima na koje se mladi mogu motivisati da se informišu i učestvuju u borbi protiv zagađenja i globalnog zagrevanja.

Stvarajući poligon za razgovore o temi klimatskih promena koja se tiče svih nas, festival Pozorište čuda želi da otvori dijalog na ovu temu, podstakne mlade na razgovor, te ukaže na značaj individualne uloge u borbi protiv klimatske krize.

Sve programske aktivnosti u okviru festivala su besplatne. Kako biste obezbedili svoje mesto usled ograničenih kapaciteta, prijavite se OVDE.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Festival se organizuje u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach and Understand Science), koji zajedno sa partnerima iz Italije, Bugarske i Belgije, realizuje Laboratorija interaktivnih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti, uz podršku Kreativne Evrope i Ministarstva kulture RS i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.  

Za više informacija posetite Facebook ili Instagram stranicu Laboratorije interaktivnih umetnosti.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR