Priroda – novi zvanični izvođač na vodećim muzičkim platformama, deo profita ide za njenu zaštitu

Od sada na vodećim muzičkim platformama možete da slušate prirodu. Ali u drugačijem statusu nego ranije: umesto da se zvuci poput grmljavine ili ptičjeg poja provuku kroz kompoziciju bez isticanja zasluga, priroda je sada i sama „umetnica”. Novim projektom teži se da se u naredne četiri godine prikupi 40 miliona dolaza za očuvanje našeg prirodnog okruženja

06/05/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Koliko puta ste u nekoj pesmi čuli zvuke prirode: poj ptica, grmljavinu, morske talase ili šum lišća na vetru?

Priroda od davnina oplemenjuje i inspiriše muzičare, a sada im postaje koleginica na vodećim muzičkim platformama, uključujući Spotify i Apple Music. Zainteresovani pevači, tekstopisci i bendovi tako će moći da dodaju prirodu kao izvođača u pesmama u kojima su koristili zvuke našeg prirodnog okruženja.

Deo njihovih prihoda sa platformi uključenih u inicijativu biće usmeren za rešavanje problema životne sredine, npr. za očuvanje biodiverziteta.

Projekat „Zvuči ispravno” (Sounds Right) osmislio je Muzej za Ujedinjene nacije i cilj je da se u prve četiri godine njegove primene za zaštitu prirode prikupi 40 miliona dolara.

Kao i svi ostali izvođači, i priroda ima svoje zvanične stranice na muzičkim platformama. Jedna od njih je i Spotify na kojem priroda, prema aktuelnim podacima, privuče preko 2,5 miliona slušalaca mesečno.

Krici hijena i divljih svinja već su uključeni u jednu obradu pesme čuvenog Dejvida Bouvija koju je napravio engleski kompozitor Brajan Ino. Projekat su podržali i muzičari Eli Goulding i Kosmo Šeldrejk.

„Uzbuđen sam što sam deo ove kampanje koja nastoji da prepozna kreativni doprinos i autorstvo izvan čoveka”, kazao je Šeldrejk koji je već „snimio” jedan duet sa prirodom.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Na stranici prirode na muzičkim platformama takođe mogu da se nađu ambijentalni snimci iz prirodnog okruženja širom sveta, od prašuma do okeana. Najmanje 70% profita od ovih numera takođe će biti namenjeno konzervaciji.

Alokaciju sredstava nadgledaće nezavisni panel eksperata uključujući starosedelačke zajednice i konzervacioniste sa Globalnog juga. Trenutno se teži da se novac, između ostalog, usmeri na očuvanje šuma na Madagaskaru i napore da se spreči rudaranje u dubokom moru.

Muzičari deo honorara daju našoj planeti kao „koautorki” njihove muzike, šta je posredi?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR