Novi modni trend – popravke: Francuska će stanovnicima pokrivati deo troškova za krojača i obućara

Kada pomislimo na francusku modu, na pamet nam padaju beretke, majice na pruge i dobar džins. Od oktobra, uz podršku vlasti, na ulicama ćemo viđati i – veću cirkularnost i održivost

14/08/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Pokidana dugmad sa košulje ili pokvareni rajsferšlus na čizmama ne treba da označe kraj životnog veka vašim omiljenim modnim komadima (pa čak ni onim koje možda manje volite).

Štaviše, ove sitnice daju se lako popraviti. Međutim, ako sami niste dovoljno vešti, zahtevaju posetu krojaču ili obućaru – zanatlijama koji su u modernom dobu nepravedno zaboravljeni.

Ali u Francuskoj to više neće biti slučaj uz tzv. bonus za popravke čija primena počinje u oktobru ove godine.

Naime, u sklopu nove inicijative, francuski građani koji svoju odeću i obuću budu odneli kod ovlašćenih krojača i obućara, kako bi ih popravili, ostvariće pravo na povraćaj određenog dela novca – od 6 do 25 evra u zavisnosti od složenosti rada i tkanine.

Prema pisanju medija, lokalne vlasti će u narednih pet godina bonuse isplaćivati iz fonda za održivost koji je vredan 154 miliona evra, u nadi da će poduhvat moći da nastave i u budućnosti.

Za program, potpuno besplatno, mogu da se prijave svi krojači i obućari u zemlji, a veruje se da će učešće da rezultuje porastom njihovog poslovanja.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Cilj uvođenja bonusa za popravke jeste smanjenje količine tekstilnog otpada koja se u Francuskoj trenutno procenjuje na 700 hiljada tona godišnje.

Ali ovo je tek delić kompleksnije, globalne slike: svake sekunde na deponije širom sveta istrese po jedan kamion odeće. Povrh toga, modna industrija proizvodi više štetnih emisija od avio i pomorskog saobraćaja zajedno.

Sve to su jasni pokazatelji da bi, u doba brze mode, besomučni konzumerizam trebalo usporiti. Popravke po uzoru na Francuze samo su jedan od načina – deo rešenja je i u kupovini polovnih stvari koja je, sudeći prema porastu second hand tržišta, sve privlačnija potrošačima.

Kako da svoj ormar učinite boljim za klimu?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR