Filadelfija gasi svetla na soliterima kako bi omogućila pticama selicama bezbedniju migraciju

Gašenje ili prigušivanje svetala omogućava pticama lakšu navigaciju i istovremeno štedi novac i smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

15/03/2021 autor: Nemanja Milović
0

Svake godine tokom prolećne i jesenje migracije više desetina miliona ptica selica proleti kroz Filadelfiju, najveći grad američke savezne države Pensilvanije. Nažalost, veliki broj tih ptica strada zbog udara u zgrade zbog čega je organizacija pod nazivom Filadelfija bezbedna za ptice (Bird Safe Philly) pokrenula akciju gašenja svetala na najvišim zgradama ovog grada kako bi ptice bezbedno mogle da stignu do svog konačnog odredišta.

Iz organizacije objašnjavaju da dekorativno osvetljenje i svetla unutar zgrada mogu da zbune ptice selice koje koriste nebeska tela za navigaciju, kao i da ptice mogu loše da protumače odsjaje na staklenim fasadama i da pokušaju da prolete kroz zgradu. 

Poseban problem nastaje tokom kišnih dana kada se beleži i niska oblačnost jer tada gradska svetla najviše zbunjuju ptice selice.

Predloženom rešenju gašenja ili prigušivanja svetala od ponoći do šest ujutru u periodu od 1. aprila do 15. maja priključio se veliki broj upravnika poslovnih zgrada, kao i pojedinaca koji stanuju na višim spratovima nekih od brojnih solitera u Filadelfiji. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Osim što se time spašavaju životi ptica, ovim rešenjem istovremeno se ostvaruju velike novčane uštede zbog manjeg utroška energije, a korisno je i sa stanovišta klimatskih promena pošto se manjom potrošnjom struje smanjuju i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Iz organizacije navode da je jedna zgrada koja se priključila sličnoj inicijativi u Torontu uštedela čak 200.000 dolara na godišnjem nivou zbog manjeg utroška energije.

Procene su da na svetskom nivou svake godine od udara u zgrade strada od nekoliko stotina miliona do više milijardi ptica. Zbog toga postoji sve više inicijativa da se prilikom igradnje koriste prozori koji su bezbedniji za ptice. Moguća rešenja su posebni premazi koji čine da spoljašnja strana prozora ne izgleda providno, kupovina prozora sa odštampanom šarom, ili postavljanje fizičkih prepreka poput kablova ili kanapa zbog kojih se ptice neće usuditi da prolete kroz prozor. Pored toga savetuje se manja upotreba svetala tokom noći, kao i korišćenje plavog ili zelenog osvetljenja koje odbija ptice.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR