Koncentracije gasova koji zagrevaju atmosferu dostigle su rekordne nivoe, upozorava UN

Svetska meteorološka organizacija poručuje u novom izveštaju o koncentracijama gasova sa efektom staklene bašte: ne nazire se kraj trendu porasta

17/11/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zastupljenost gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi prošle godine oborila je sve prethodno postavljene rekorde, saopštila je Svetska meteorološka organizacija, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija.

Po prvi put, srednje koncentracije ugljen-dioksida od 417 ppm (parts per million, delova u milion) bile su prošle godine za 50% veće nego tokom predindustrijskog perioda (280 ppm), ističe se u izveštaju.

Iako je stopa godišnjeg rasta najvažnijeg gasa sa efektom staklene bašte bila nešto niža u poređenju sa godinom ranije i decenijskim prosekom, Svetska meteorološka organizacija ovo pripisuje prirodnim, kratkoročnim varijacijama u kruženju ugljenika i navodi da su štetne emisije iz industrije nastavile da se povećavaju.

Zemlja nije iskusila slične razmere ugljen-dioksida 3-5 miliona godina unazad, a tada je bilo za 2-3 °C toplije, i nivo mora je bio između 10 i 20 metara viši nego danas, navode iz Svetske meteorološke organizacije.

Kako pokazuju podaci sa merne stanice Mauna Loa na Havajima, srednje dnevne vrednosti atmosferskog ugljen-dioksida iznosile su sredinom novembra oko 420 ppm. Brojni naučnici procenjuju da su bezbedne koncentracije ovog gasa do 350 ppm.

Kako naučnici znaju koliko ugljen-dioksida ima u atmosferi?

Prema izveštaju Svetske meteorološke organizacije, koncentracije druga dva ključna gasa sa efektom staklene bašte, metana i azot oksida, takođe su se uvećale, i to na 1923 ppb (parts per billion, delova u milijardi), odnosno 335,8 ppb.

Naša planeta je trenutno usled eksploatacije fosilnih goriva za 1,2 °C toplija nego u predindustrijsko doba, a nivoi gasova sa efektom staklene bašte nastaviće da rastu sve dok se štetne emisije ne svedu na neto nulu. To znači da će se posledično pojačavati globalno zagrevanje, a sa njim će vremenski ekstremi postajati učestaliji, dugotrajniji i jači.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Bez obzira na ozbiljnost situacije, nedavno objavljen izveštaj o stanju klimatske akcije otkriva da čovečanstvo zaostaje u sprovođenju svih mera za ublažavanje štetnih emisija, osim kada je reč o prodaji električnih vozila. Primera radi, u njemu piše kako bi ugalj trebalo da se napušta sedam puta brže nego trenutno.

Stoga ne čudi zabrinjavajuća poruka Svetske meteorološke organizacije: ne nazire se kraj trendu porasta koncentracija gasova sa efektom staklene bašte.

Izveštaj je objavljen neposredno pred Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja počinje krajem meseca u Dubaiju.

Da li će politički lideri shvatiti hitnost donošenja politika za smanjenje štetnih emisija, ostaje da vidimo.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR