Zemlje G7 postigle dogovor o ubrzanom napuštanju uglja i razvoju obnovljivih izvora

Bogate nacije okupljene u grupu G7 odlučile su da ubrzaju napuštanje uglja. Do kada tačno? To ni same ne znaju za sada

19/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Grupa sedam bogatih nacija, G7, dogovorila je proteklog vikenda u japanskom gradu Saporo nove, ambiciozne mete na polju izgradnje vetroparkova na moru i solarnih elektrana.

Kako bi se omogućilo što skorije okončanje procesa postepenog napuštanja uglja i dostizanje neto nultih emisija sredinom veka, zemlje su se usaglasile da ubrzaju razvoj obnovljivih izvora.

Ipak, konzensuz o krajnjem roku za odbacivanje uglja je izostao iako su neke države poput Kanade insistirale da to bude 2030. godina.

Do kraja decenije G7 planira izgradnju vetroparkova na moru ukupne snage 150 gigavata, kao i povećanje solarnih elektrana za 1 teravajt.

G7 čine Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Kanada. Zemlje su zajednički odgovorne za četvrtinu emisija ugljenika. Kroz dekarbonizaciju, pre svega energetike, nastoje da svoj doprinos klimatskim promenama smanje.

Uprkos tome, deluje da se bogate nacije ne opraštaju od gasa. Investicijama u ovaj energent ostavljena su otvorena vrata zato što, kako se navodi, gas može da pomogne rešavanju eventualnih nestašica energije.

„U jeku nezapamćene energetske krize, neophodno je osmisliti mere koje će istovremeno doprineti borbi protiv klimatskih promena i održanju energetske sigurnosti”, kazao je na konferenciji za novinare japanski ministar industrije, Jusutoši Nišimura. „Uzimajući u obzir da postoje različiti načini za postizanje karbonske neutralnosti, složili smo se o važnosti zajedničkog cilja do 2050.”

Podsećamo, prošle godine u Berlinu, zemlje G7 postigle su dogovor da će do 2035. koristiti pretežno čistu električnu energiju. Prema podacima istraživačkog centra Ember, udeo vetroparkova i solarnih elektrana, osnovnih činilaca energetske tranzicije, trenutno se kreće u rasponu od 6,84% u Kanadi do 31,79% u Nemačkoj.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nedavno održani dvodnevni sastanak ministara ticao se klime, energetike i zaštite životne sredine. U svetlu rata u Ukrajini fokus je bio na obnovljivim izvorima i energetskoj sigurnosti.

Međutim, predstavnici zemalja razgovarali su i o drugim bitnim temama kao što je zagađenje plastikom. Dogovoreno je da se ono u sklopu grupe svede na nulu zaključno sa 2040, što je deset godina kasnije nego što je prethodno planirano.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR