Svakog minuta 2021. godine svet je gubio tropsku šumu površine 10 fudbalskih terena

Svet je samo tokom prošle godine izgubio tropske šume površine Bugarske.

29/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Ilegalna seča šuma i vatrene stihije uništavaju šume u svetu velikom brzinom, oslobađajući pri tom ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu.

Podaci Univerziteta Merilend, dostupni na platformi Global Forest Watch, pokazuju da je u tropskim zemljama uništeno preko 11 miliona hektara šume tokom 2021. godine. To odgovara gubitku površine 10 fudbalskih terena svakog minuta! 

Od ukupnog gubitka šume, posebno zabrinjava gubitak od 3,75 miliona hektara koji se dogodio u primarnim tropskim kišnim šumama, biološki najraznovrsnijim ekosistemima na svetu.

Gubitak primarnih tropskih šuma u 2021. doveo je do emisije 2,5 milijarde tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno godišnjoj emisiji od fosilnih goriva koja dolazi iz Indije. 

Stopa gubitka primarnih šuma u tropima tokom poslednjih nekoliko godina konstatno dostiže vrednosti iznad dugogodišnjih proseka. Najveću ulogu u ovom rastu gubitka imaju požari.

Iako podaci o gubitku drveća sa Univerziteta Merilend pružaju sliku za čitavu planetu, Global Forest Watch se prvenstveno fokusira na gubitke u tropima, jer se tamo dešava više od 96% krčenja šuma ili trajnog uklanjanja šumskog pokrivača izazvanog ljudskim aktivnostima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Najviše šume nestaje u Brazilu, Demokratskoj Republici Kongo, Peruu i Indoneziji.

Međutim, nisu samo tropske šume ono što zabrinjava stručnjake. Borealne šume (tajge), mahom one u Rusiji, doživele su neviđen gubitak stabala tokom prošle godine, uglavnom usled požara.

Ovi trendovi ističu koliko napora će biti neophodno kako bi se postigli globalni ciljevi da se u potpunosti obustavi nelegalno krčenje šuma. Prošle godine, u Glazgovu, svetski lideri 141 države su se obavezali da će zajednički zaustaviti i preokrenuti gubitak šuma do 2030.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR