Indija se od države zavisne od uglja transformiše u lidera na polju čiste energije

Iako je indija jedna od država kojoj klimatske promene najviše prete, do skoro je veoma malo ulagala u obnovljive izvore energije, sada se to promenilo

07/07/2020 autorka: Jovana Nikolić
0

Jedna od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja na svetu istovremeno je i jedna od onih kojima preti najveća opasnost od klimatskih promena. Prošle godine Indija se našla na petom mestu Indeksa globalnih klimatskih rizika, a kao ključni faktori koji joj prete označeni su: veliki broj stanovnika (čak 700 miliona) koji direktno zavisi od poljoprivredne proizvodnje, veliki i ekonomski važni gradovi locirani uz obalu i veliko oslanjanje na fosilne izvore energije.

Indija se nalazi u samom vrhu i na listama zemalja koje emituju najveće količine ugljen-dioksida u atmosferu, kao i onih sa najvećim rezervama uglja. Međutim, situacija sa emisijama i klimatskim promenama u Indiji nije sasvim pesimistična. Ova zemlja u isto vreme je i jedan od svetskih lidera u sferi obnovljive energije, i planira ogromno proširenje svojih kapaciteta za proizvodnju struje pomoću sunca i vetra.

Klimatske promene prete Indiji

Mnogi analitičari ocenjuju da su klimatski ciljevi koje je Indija postavila pred sebe veoma ambiciozni. Većina njih sadržana je u Nacionalnom planu za električnu energiju 2018. godine. Još jedan važan korak Indija je napravila u junu ove godine kada je objavila prvi prikaz klimatskih promena u ovoj zemlji.

Dokument je sačinilo Ministarstvo za geonauke uz pomoć istraživača iz nekoliko ustanova, a ovaj prikaz se, pre svega, fokusira na loše scenarije sa kojima bi država mogla da se suoči do kraja ovog veka ukoliko se ne smanje globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte. U najgorem slučaju, kako se u ovom prikazu navodi, temperatura bi do 2100. godine u Indiji mogla da poraste za 4,4 stepena Celzijusa u odnosu na period od 1976. do 2005. godine, a učestalost toplih dana i noći mogla bi da poraste za 55 do 70 odsto.

Toplotni talasi bi mogli da budu tri do četiri puta jači i češći, a mogao bi da raste i intenzitet tropskih ciklona, kao i nivo mora. Treba podsetiti da su toplotni talasi u Indiji u proteklih nekoliko godina već postali neobično jaki, što je dovodilo do povećanog broja smrtnih slučajeva usled visoke temperature. Osim toga, prosečna temperatura raste, a i suše su sve češća pojava. Veliki deo stanovništva koji živi od proizvodnje na farmama zavisi od monsunskih padavina na koje utiče porast temperature okeana.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Okretanje ka suncu

Stanovništvo u Indiji nije imalo pristup električnoj energiji u dovoljnoj meri, pa je ova zemlja prethodnih godina taj problem rešavala gradeći termoelektrane na ugalj. Međutim, sada rešenje sve više traži u obnovljivim izvorima energije.

U maju ove godine desila se prekretnica na tom polju kada je kompanija ReNew Power pobedila na jednom od tendera za snabdevanje solarnom energijom u narednih 15 godina ponudivši cenu po kilovat času koja je niža od cene energije dobijene iz uglja. Što je još važnije, solarna energija u ovom slučaju pobeđuje ugalj čak i kada ne bi postojale dodatne takse koje se plaćaju na električnu energiju koja se dobija od ovog fosilnog goriva. Kako piše The Times of India, ovo otvara put budućnosti proizvodnje električne energije koja se zasniva na nesubvencionisanom solaru.

U istom tekstu se tvrdi da cena panela u ovoj zemlji već značajno pada, a i ranije su svetski mediji označavali Indiju kao pogodno mesto za proizvodnju električne energije na ovaj način. Ugalj neće tako lako nestati iz indijskih elektrana i svakako će i dalje biti potreban, makar kao pomoćni izvor u onim situacijama kada se energija sunca ne može koristiti, ali sada je potrebno sve manje novih kapaciteta.

Novi kurs

U junu ove godine objavljeno je i da će indijska firma Adani Green Energy uložiti šest milijardi dolara u solarnu energiju i da su ciljevi koje ova država ima u pogledu obnovljivih izvora ozbiljni i visoko postavljeni. 

Takođe, prema nekim procenama, izgradnja obnovljivih izvora je u ovoj azijskoj državi već isplativija od izgradnje novih elektrana na ugalj. Zbog toga pojedini stručnjaci ukazuju na to da izgradnja planiranih dodatnih kapaciteta koji koriste fosilna goriva ne bi bio loš potez samo sa stanovišta klimatskih promena, već i ekonomije.

Da Indija uprkos brojnim izazovima već ide ka svom cilju, pokazuje i podatak iz marta ove godine prema kome 35,86 odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije čine obnovljivi izvori.

Svest o opasnostima koje prete državi sa velikom gustinom naseljenosti i velikim ekonomskim razlikama među stanovnicima usled klimatskih promena raste i prvi rezultati postaju vidljivi. Prvi državni dokument koji razmatra ovaj globalni problem na regionalnom nivou i ciljevi koje Indija sebi postavlja pokazuju da borba može biti uspešna. 

Zanimljivo je i da indijski mediji, kada izveštavaju o klimatskim promenama, retko ili gotovo nikad ne izlaze iz okvira oko kojih se naučna zajednica slaže i rezultata i predviđanja do kojih su zaista došli klimatolozi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR