Razgovor sa srpskom inženjerkom koja je pokrenula Solarni kalkulator

Pored uspešne karijere u Nemačkoj, Milena Milosavljević je u želji da pomogne energetskoj tranziciji u Srbiji razvila jedan važan alat. Kako ona vidi razvoj zelene energije kod nas?

11/11/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Privatna arhiva

Ako želite da izgradite solarnu elektranu na svom krovu, sigurno vas zanima koliki vam kapacitet sistema treba i kako izgleda procedura priključenja na elektromrežu. Da li ste znali da neophodne okvire za taj projekat možete da nađete na jednom mestu, i to za svega nekoliko minuta? 

Sve informacije koje vam trebaju pružiće vam Solarni kalkulator, i to na osnovu nekoliko osnovnih podataka o vašem domaćinstvu poput orijentacije krova i godišnje potrošnje struje. Imali smo priliku da razgovaramo sa autorkom platforme, Milenom Milosavljević.

Posle završenog Elektrotehničkog fakulteta sa trećim najboljim diplomskim radom u oblasti obnovljivih izvora, Milosavljević se dugi niz godina bavila razvojem zelene energije na evropskom kontinentu, najpre iz Beograda, a danas iz Frankfurta. Ipak, to je nije dovoljno ispunjavalo. 

Bilo mi je teško da znam da radim na projektima dekarbonizacije u okviru Evrope, a u Srbiji svaki drugi dan – najzagađeniji dan”, otkrila nam je sagovornica.

Nakon što su se na poslovnom planu poklopile sve kockice za pokretanje Solarnog kalkulatora, u neobičan poduhvat Milosavljević se otisnula početkom ove godine – ulažući sopstveno slobodno vreme, znanje, trud i nadasve strast, a uz podršku projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Ova saradnja omogućila je ostvarenje još jedne Milenine namere: da platforma bude javno, a ne komercijalno dobro.

„Želela sam da korisnicima pružimo sve informacije kako da dođu do svojih prvih solarnih sistema i da uz to da imaju jednostavno i prijatno iskustvo”, kazala je autorka Solarnog kalkulatora, a sudeći prema komentarima koje je dobila nakon puštanja platforme u etar, 14. oktobra, u tom naumu je i uspela.

Solarni kalkulator: Vaš besplatni asistent u prelasku na solarnu energiju

Rezultate proračuna vezanih za svoje domaćinstvo dobijate odmah, a pored okvirnih procena snage solarne elektrane, investicione vrednosti i ušteda, očekuje vas lista izvođača sa kojima možete da stupite u kontakt kako biste dobili konkretnu ponudu, kao i pregled banaka koje se bave finansiranjem ovakvih sistema i nude grantove koji povećavaju njihovu isplativost.

„Važno je naglasiti da ni među izvođačima ni među bankama nema favorizacije”, kaže Milosavljević, „niko od njih nije premijum korisnik i nema veću vidljivost u odnosu na konkurente, a svi mogu da apliciraju da se i sami nađu na listi izvođača i banaka, nakon pregleda ispravnosti podataka.”

To je u skladu sa zamisli Solarnog kalkulatora: da pruži sveobuhvatno informisanje i doprinese konkurentnosti i razvijanju tržišta.

„Iako je jedna od prvih solarnih elektrana bila priključena u Srbiji početkom 2011. godine, ovo tržište nije bilo previše aktivno prethodne decenije”, napomenula je Milosavljević i ocenila da su mnogi faktori uticali na to, između ostalog visoka cena investicije solarnih sistema i mala cena električne energije, ali i spore promene u zakonodavstvu, koje je od 2009. omogućilo jako nisku kvotu za povlašćenu tarifu otkupa energije. 

„Mnogi od ovih faktora su danas prevaziđeni: od 2021. imamo moderan zakon o obnovljivim izvorima energije, koji omogućava po prvi put i okvir za priključenje sistema za sopstvenu potrošnju kroz tzv. princip kupac-proizvođač”,  istakla je autorka Solarnog  kalkulatora. „Aktuelna svetska energetska kriza i post-COVID kriza, ali i klimatska situacija, uticale su pored povoljnog zakonodavnog okvira na povećano interesovanje građana Srbije za izgradnju solarne elektrane.” 

Od marta 2022. zaključeno je preko 550 ugovora sa kupcima-proizvođačima.

Međutim, bez obzira na skorašnji napredak, neke ključne reforme se tek očekuju.

„Aktuelni zakon o obnovljivim izvorima još nije finaliziran, pa kvote i tarife koje se odnose na samostalne projekte za isključivu proizvodnju energije i dalje nisu definisane i čeka se na sekundarnu regulativu”, rekla je naša sagovornica, a prema njenom mišljenju, energetska strategija Srbije treba da se ažurira i da bude ambicioznija i u skladu sa ciljevima Evropske unije. 

„Naše snabdevanje jeste ugroženo i pored operativnih problema, uglja dugoročno neće biti beskonačno, a emisije ugljen-dioksida i zagađenje su ogromni”, zaključila je Milosavljević.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Jedna od država na koje bismo mogli da se ugledamo jeste i Nemačka, gde Milena trenutno živi i radi. Uprkos tome što je energetski potencijal sunčeve energije u Srbiji za 30% veći u poređenju sa centralnim delovima kontinenta, kod nas su solarne elektrane na krovovima privatnih kuća redak prizor, a tamo nikakvo iznenađenje.

„Nemačka se već početkom milenijuma opredelila za zelenu energiju, a odlučnost je potvrdila potpisivanjem Novog zelenog dogovora Evropske unije i težnjama nultim emisijama ugljen-dioksida do sredine veka. Tokom dvadeset godina Nemačka je kontinurano imale različite sisteme podrške projektima obnovljivih izvora, kao što je atraktivna povlašćena cena otkupa zelene energije”, istakla je autorka Solarnog kalkulatora.

Dodatno, još jedna „olakšavajuća” okolnost u nemačkom slučaju jeste i tržišna cena struje koja povećava isplativost projekata – prosečnom Nemcu će se solarna elektrana isplatiti brže nego prosečnom stanovniku Srbije zato što je ovde električna energija jeftinija.

„Iako razumem našu državu zašto drži cene tako nisko, ovo definitivno negativno utiče na ubrzani razvoj decentralizovanih sistema”, predočila je Milosavljević.

Ultimativni cilj Solarnog kalkulatora jeste upravo ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji, a sve to kako bi emisije ugljen-dioksida bile smanjene, a buduće generacije raspolagale sigurnijim, pouzdanijim i zelenijim snabdevanjem električne energije. 

U narednim mesecima radiće se na funkcionalnostima Solarnog kalkulatora, a dostupni podaci i informacije blagovremeno će se ažurirati u skladu sa promenama regulativnog i tržišnog okvira. U sklopu projekta planira se i objavljivanje sveobuhvatnog vodiča „Kako postati kupac-proizvođač”. Više o tome pročitajte OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR