Ulične životinje često ne umeju da se spasu od vrućina. Evo kako možete da im pomognete

Usled klimatskih promena, leta u Srbiji postaju nepodnošljiva, posebno na gradskim ulicama. Mačkama i psima lutalicama je potencijalno još teže nego nama, stoga nudimo podsetnik na nekoliko jednostavnih saveta kako ih možemo zaštititi

22/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Prošle nedelje, šetajući komšilukom, naletela sam na veoma potresan prizor: uginulo mače. Pretpostavljam da je, usled visokih temperatura, dehidriralo – a pošto je bilo mršavo do te mere da su mu se nazirala rebra, verovatno je bilo i gladno.

Suočeni sa takvim prizorima, shvatite koliko je život na ulici surov po životinje, pogotovo pri aktuelnim letnjim vrućinama, koje će u svetlu klimatskih promena postajati sve jače. 

Pored mačaka, Srbijom luta i na desetine hiljada pasa.

Naposletku, u tome nismo usamljen slučaj, svetska populacija pasa lutalica, prema nekim podacima, ide i do 200 miliona. Ali skoro nijedan od njih nije u Holandiji. Ovo je prva zemlja na svetu koja je rešila problem pasa lutalica – i ne, uspavljivanje nije bilo deo rešenja. Naprotiv, izabrane su znatno plemenitije mere.

Pojedini holandski gradovi uveli su visoke poreze za kupovinu pasa što je rezultovalo time da se ljudi radije odluče da svog kućnog ljubimca potraže u azilima. Pokrenuta je i masovna inicijativa za vakcinaciju i sterilizaciju lutalica, a Holandijom šeta i specijalna policija u čijoj je nadležnosti da kontroliše prekršaje prema životinjama, ali i da im pomaže u nevolji.

Iako ulice bez pasa lutalica, a kamoli postojanje policije za životinje, trenutno deluju 1.772 kilometra daleko od nas (koliko ima od Beograda do Amsterdama), ono što možemo da uradimo kao pojedinci jeste da ne zaboravimo na njih i olakšamo im život pri aktuelnim vrućinama.

Obezbedite lutalicama vodu i hranu

Pružanje vode i hrane je potencijalno najočigledniji način za pomoć lutalicama, u bilo kom dobu godine – a pogotovo kada se živa u termometru vine u nebesa.

Treba imati u vidu da i oni teško podnose vrućine. Zbog toga se vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje da ih ne izlažu višim temperaturama i izvode napolje u prijatnijim dobima dana.

Ali šta sa onim životinjama koji nemaju svoj dom i kojima niko neće kupiti prsluk za rashlađivanje? One su osuđene, najčešće upravo iz neodgovornosti ljudi, da od jutra do večeri – i tako u krug – provode vreme na užarenom asfaltu u potrazi za osveženjem i obrokom. Olakšajte im taj poduhvat!

Razmislite o tome da u blizini svog stana ili kuće postavite posude sa vodom i hranom za lutalice, pogotovo kada baš udare vrućine.

Međutim, čak i ako sretnete nekog usamljenog mačku ili psa ispred prodavnice, ukoliko ste u prilici, dodajte na svoj spisak kupovine vodu i granule. Ako osećate strah ili procenite da nije bezbedno da se približite životinji, vodu prespite u neku činiju ili udubljenje, a granule ostavite pored tako da im budu u vidokrugu.

Mačkama i psima bez vlasnika neophodno je i sklonište

Ako ste vešti u pravljenju rukotvorina, neka vaš sledeći projekat bude izgradnja – kućice za mačke ili pse koju u dogovoru sa ostatkom zajednice možete postaviti na nekom većem obližnjem javnom prostoru, idealno u hladu.

Tamo im svi koji su voljni i u mogućnosti mogu donositi vodu i hranu, a povrh toga, imaće i zaklon od sunca i kiše (kao i snega zimi).

Sličan podvig realizovan je pre nekoliko godina na Terazijskoj terasi u centru Beograda gde su entuzijasti napravili sklonište za mačke koje koristi više desetina lutalica, a kojima pažnju, pored stanara okolnih zgrada, pružaju i slučajni namernici.

Ili su barem pružali. Izgleda da su i „terazijske” mačke u međuvremenu ostale bez utočišta.

Pomozite ugroženim životinjama na vrućinama

Preterano balavljenje, dahtanje i dezorijentisanost su neki od indikatora da je macama i kucama pretoplo, stoga bi bilo super da ih u ovakvim situacijama odvedete u hlad i pokvasite vodom koja neće biti preterano hladna s obzirom na to da ubrzano rashlađivanje može da im šteti. Ako ste u mogućnosti, pse postavite na pokvašen peškir. I polivajte im šape, uši i glavu raslađenom vodom. Da biste osvežili mačke, možete koristiti flašu vode sa prskalicom.

Ponudite im vodu i na samom kraju, ako možete, povedite kod veterinara. 

Podržite neku od inicijativa za pomoć životinjama

Ako imate odeću koju ne nosite, možete je proslediti neprofitnoj organizaciji Retro to the Rescue. Sav profit od prodaje odlazi udruženjima za zaštitu životinja, a kako se navodi na njihovom Instagram profilu – do sada je donirano preko 2,4 miliona dinara.

Naravno, na istom mestu možete potražiti i nove odevne komade za sebe: pomažući životinjama, istovremeno ćete doprineti i većoj cirkularnosti modne industrije koja je jedna od najvećih zagađivača globalno.

Brojnim pojedincima koji se bave životinjama novčane donacije znače tokom čitave godine kako bi pokrili troškove veterinara, smeštaja i hrane, a jedan od njih je i Nikola Stojković. Ne treba zaboraviti ni da pored maca i kuca uličara brigu zahtevaju i druge životinje poput konja i magaraca koji su smešteli u azilu Staro brdo u Lapovu.

Ovo ste verovatno čuli bezbroj puta – ali zaista, ukoliko danas preskočite odlazak u kafić sa prijateljima i umesto toga odete u park, a novac namenjen piću usmerite na račun jednog od lokalnih društava za zaštitu životinja – napravićete razliku. Ovakve grupe sa korisnom i odvažnom misijom često spajaju kraj sa krajem boreći se za egzistenciju svojih štićenika.

Međutim, to svakako ne znači da žrtvujete svoje zadovoljstvo. Naprotiv. Jedna studija američkog ppsihologa Majka Stegera fokusirala se na pitanje: šta nas čini srećnijima – sopstveno uživanje ili činjenje dobrih dela? Odgovor je ovo drugo.

Volontirajte

Ako niste spremni da izdvojite novčana sredstva za pomoć lutalicama, sličan pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje imalo bi i volontiranje – a sve što je neophodno da uložite jesu ljubav i vreme.

U svom gradu sigurno ćete pronaći udruženja koja tragaju za volonterima. Iskoristite priliku i usrećite i sebe i životinje!

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Udomite, ne kupujte

Iako Srbija za sada nije uvela basnoslovne poreze na kupovinu kućnih ljubimaca poput Holandije, tu smo da vas podsetimo da svog novog prijatelja ne morate tražiti u odgajivačnicama, već i na ulici ili azilima. Kao i da jedna životinja sa vlasnikom znači jednu lutalicu manje.

Društvene mreže su takođe preplavljene apelima i oglasima za udomljavanje, a postoje i specijalizovane Facebook grupe u kojima takođe možete pronaći novog kućnog ljubimca – kojog nećete spasiti samo vrućina, već i svih ostalih nedaća sa kojima bi se možda suočili da ostanu prepuštene nomadskom životu.

Naravno, pre nego što udomite životinju, dobro razmislite da li ste spremni da vodite računa o njoj i da budete odgovoran vlasnik koji je ne bi ostavio pri narednoj selidbi.

Naposletku, moguće je da neki od vas već primenjuju sve od navedenog, a isto tako je moguće da za određene savete nemate potrebne resurse, bio to novac ili vreme.

Ono što je najbitnije jeste da imamo na umu koliko su ekstremno visoke temperature opasne za lutalice i da se zajedničkim snagama potrudimo da prebrode vrućine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR