Kina pustila u rad najveći koridor čiste energije na svetu

Koridor je dug 1.800 kilometara i formira ga šest hidrocentrala na rekama Jinša i Jangce

26/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Wikimedia /  Le Grand Portage, Rehman / Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Hidroelektrana Beihetan, na reci Jinša, počela je da radi punim kapacitetom prošle nedelje. Ovo predstavlja krunu rada Kine na formiranju najvećeg koridora čiste energije na svetu, dugog 1.800 kilometara.

Ukupni kapacitet Beihetana iznosi 16.000 MW i to je trenutno, globalno gledano, drugi najveći hidro projekat, odmah iza takođe kineske brane Tri Gordžs kapaciteta 22.500 MW.

Zajedno sa još četiri hidrocentrale na rekama Jinša i Jangce, ove dve brane sačinjavaju koridor čiste energije koji se nalazi na zapadu zemlje. Kraj je bogatom vodnim resursima, a tamošnji hidrokapaciteti proizvode struju za regione na istoku, prenose kineski mediji.

Procenjuje se da će šest hidrocentrala, kojima upravlja korporacija Čajna Tri Gordžs, svake godine generisati 300 milijardi kilovat-časova električne energije. Na taj način potrošnja uglja smanjiće se za 90 miliona tona, a emisije ugljenika za 248 miliona tona.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Očekuje se da će projekat pružiti veliki doprinos naporima Kine da štetne emisije dostignu vrhunac do kraja decenije i da do 2060. bude karbonski neutralna.

Ova azijska zemlja je trenutno najveći svetski potrošač uglja i emiter ugljen-dioksida. Ipak, energetska tranzicija uzima maha. Kina svoje kapacitete obnovljivih izvora na godišnjem nivou širi više nego Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Indija zajedno, ali sudeći prema izjavama predsednika Si Đinpinga na kongresu Komunističke partije, ugalj će u bliskoj budućnosti ostati važan segment kineske energetike.

Pored nesumnjive uloge koridora čiste energije u dekarbonizaciji, on je takođe bitan i za kontrolu poprava, transport brodovima, upravljanje vodama i ekološku sigurnost u basenu reke Jangce. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR