Istorijska presuda: Mladi aktivisti odneli pobedu u klimatskoj parnici protiv Montane

Tužioci, starosti između 5 i 22 godine, doneli su pravi presedan u američko pravosuđe: na njihovu inicijativu, sud je odlučio da su vlasti u Montani, razvojem fosilnih goriva, ugrozile živote, slobode i prava mladih ljudi

18/08/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Početkom ove nedelje, sud u američkoj saveznoj državi Montani doneo je istorijsku presudu: odlučeno je da su vlasti prekršile ustavna prava dece, uključujući i pravo na čistu i zdravu životnu sredinu, tako što su omogućavale razvoj fosilnih goriva i ignorisale rastući problem klimatskih promena.

Montana se na optuženičkoj klupi zatekla na inicijativu šesnaestoro mladih aktivista zato što je podržavala fosilnu industriju, posledično narušavajući klimu i osiromašavajući omladinu.

U međuvremenu, aktivisti – starosti od 5 do 22 godine – iz sudske bitke izašli su kao pobednici.

„Dok požari besne na zapadu, podstaknuti zagađenjem koje izazivaju fosilna goriva, današnja presuda u Montani predstavlja promenu igre i označava prekretnicu u naporima ove generacije da sačuvaju planetu od razarajućih uticaja antropogenog klimatskog haosa”, rekla je Džulija Olson iz neprofitne advokatske firme Our Children’s Trust.

Ovo je velika pobeda za Montanu, za mlade ljude, za demokratiju i za našu klimu”, istakla je ona i dodala da će u budućnosti sigurno doći do sličnih presuda.

Na saslušanjima tokom juna, aktivisti su izneli svoja svedočanstva o tome kako su politike savezne države ugrozile njihove živote i slobode, kao i prava zagarantovana ustavom između ostalog – na čistu i zdravu životnu sredinu.

Ali tužioci u ovom slučaju nisu tražili novčanu odštetu, već promenu legislative.

Primera radi, postojali su lokalni zakoni koji su zabranjivali javnim agencijama da, pri donošenju odluka o prljavim energetskim projektima, uzimaju u obzir klimatske promene i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ovom važnom presudom, sud je sporne zakone proglasio – neustavnim.

Zakonodavna i izvršna vlast sada će morati da usklade svoje prakse, koje se tiču industrije fosilnih goriva, sa presudom računajući i upozorenje da „svaka dodatna tona emisija gasova sa efektom staklene bašte pogoršava povrede tužilaca i rizike za nepovratne klimatske povrede”.

Montana ima 60 dana da odluči da li će uložiti žalbu na presudu tamošnjem vrhovnom sudu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Iako je ova odluka suda u Montani zapravo prva svoje vrste u Sjedinjenim Američkim Državama, u svetu su klimatski sporovi, doduše u malom broju, već rezultovali pravnim odlukama koje su ustanovile obavezu vlada da zaštite građane od klimatskih promena.

Jedna od njih je i presuda brazilskog suda iz prošle godine da Pariski sporazum za zauzdavanje globalnog zagrevanja, kao ugovor o ljudskim pravima, nosi prednost u odnosu na nacionalne zakone.

Brazil je prvi na svetu presudio da Pariski sporazum predstavlja ugovor o ljudskim pravima
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR