„Skoro potpuno odumiranje” koralnih grebena: Uvedeni novi, apokaliptični nivoi uzbune usled toplotnog stresa

Ovo su nova otrežnjujuća saznanja o razmerama opasnosti koja se nadvija nad koralima u sve toplijim morima

01/02/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Flickr / Brad Herman

Glavni svetski sistem za praćenje toplotnog stresa kod koralnih grebena primoran je da uvede tri nove kategorije upozorenja koje treba da oslikaju rastuće temperaturne ekstreme, prenosi Gardijan

Program za posmatranje koralnih grebena (Coral Reef Watch) uveo je ove promene nakon što je prošle godine došlo do ogromnih razmera toplotnog stresa koji je prouzrokovao masovno izbeljivanje, a zatim i odumiranje korala širom Severne i Centralne Amerike, kao i na Karibima.

Najviši, novouvedeni nivo uzbune je posebno zabrinjavajuć – „skoro potpuno odumiranje” koralnih grebena. Ovo su neki od ekosistema koji su na najvećem udaru globalnog zagrevanja izazvanog sagorevanjem fosilnih goriva.

Kako klimatske promene izazivaju odumiranje korala?

S obzirom na to da okeani upijaju velike količine toplote poreklom od gasova sa efektom staklene bašte, postaju sve topliji – a za koralne grebene taj višak toplote može da bude nepodnošljiv.

U svetlu visokih temperatura okeana, korali raskidaju svoje delikatne veze sa sitnim algama od kojih dobijaju boju i hranljive materije. Tada dolazi do njihovog izbeljivanja koje može i da ih ubije. U slučaju da ipak prežive, korali su podložniji bolestima i nastaju poteškoće pri razmnožavanju.

Program u sklopu Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) ranije je izdavao upozorenja za koralne grebene u četiri faze, a ona najalarmantnija sugerisala je da je došlo do „ozbiljnog izbeljivanja i da je visoko odumiranje verovatno”.

Sada je ova skala, koju koriste naučnici, eksperti i građani širom sveta kako bi razumeli stanje korala u svom okruženju, proširena sa tri nova nivoa. 

Ali odakle uopšte potreba za još dramatičnijim upozorenjima?

Da bismo to razumeli, najpre treba da shvatimo kako se uopšte meri rizik koralnih grebena od toplotnog stresa. U tome nam pomaže poseban indikator – DHW (Degree Heating Weeks).

U pitanju je posebna, kompleksna mera koja se koristi za količinu akumuliranog toplotnog stresa kod korala (a koji izaziva njihovo izbeljivanje i odumiranje).

Nekada je maksimalna vrednost DHW-a iznosila 8, a prošle godine u nekim oblastima bile su zabeležene vrednosti od čak 20.

S obzirom na to da su merene vrednosti tako drastično prevazišle dosadašnje maksimume, Program za posmatranje koralnih grebena odlučio je da interveniše u svojim kategorijama, i da doda čak tri nova nivoa uzbune. Najviši nivo, kada je vrednost DHW preko 20, dobio je oznaku AL5, ili u prevodu – „skoro potpuno odumiranje” koralnih grebena.

Ovaj poznati zlatno-žuti začin mogao bi da spase korale od klimatskih promena

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Planeta je već za oko 1,1 °C toplija nego u predindustrijskom dobu. Ako bismo porast srednje globalne temperature zauzdali na 1,5 °C, koralni grebeni smanjili bi se, prema nekim proračunima, za 70-90%, dok bi pri zagrevanju od 2 °C, praktično bili u potpunosti zbrisani.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR