Korona virus smanjio emisije Kine za četvrtinu

Korona virus je doveo do smanjene idustrijske aktivnosti i ograničenog kretanja stanovništva što je smanjilo emisije Kine za čak 25%

27/02/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: The New York Times

U poslednje tri nedelje, prema analizi Centra za istraživanje energije i čistog vazduha, u Kini je emisija ugljen-dioksida smanjena za oko 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, ova vest se nažalost ne može smatrati pozitivnom jer je smanjenje posledica korona virusa i nije rezultat prelaska na obnovljive izvore energije. Štaviše, trenutne okolnosti, kako piše The New York Times, mogu biti štetne za celokupnu borbu protiv klimatskih promena.

Podaci korišćeni u istraživanju pokazuju da upotreba uglja u Kini svake godine opadne  u vreme proslave Kineske Nove godine, a zatim nastavi da raste kada industrija posle odmora nastavi sa radom. Ove godine zbog korona virusa produženi su odmori, mnoge fabrike i rafinerije su zatvorene i značajno je smanjen broj avionskih letova. Osim toga, smanjene su i građevinske aktivnosti, pa je manja i potražnja za čelikom i drugim materijalima. Sve to je dovelo do manje emisije štetnih gasova.

Međutim, predstavnici organizacije Green Peace Asia za The New York Times govore da očekuju, kada uzmu u obzir prethodno iskustvo sa uobičajenim godišnjim odmorima, da će nakon normalizovanja situacije emisije naglo početi da rastu. Svake godine posle pauze fabrike ubrzavaju proizvodnju i pokušavaju da nadoknade izgubljeno, a ovog puta gubici su veći nego inače.

Kako kineska vlada ima ambiciozne ekonomske planove za ovu godinu, prema rečima predstavnika ove organizacije, možda će pri postizanju ciljeva stimulisati zagađujuću industriju cementa i čelika i neće imati vremena niti motiva da smanji upotrebu uglja. Tako bi epidemija mogla dodatno da uspori kineske pokušaje okretanja zelenoj ekonomiji i borbi protiv klimatskih promena, ali sa druge strane podaci o trenutnim emisijima ugljen-dioksida mogli bi da ukažu na prekomernu upotrebu fosilnih goriva u svakodnevnom životu i upozore na štetne posledice.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR