Najviše temperature u istoriji merenja u Meksiku: Najmanje 48 ljudi izgubilo život

Skoro dve trećine teritorijalnih jedinica trenutno beleži temperature preko 45 °C. A u Meksiko Sitiju, na preko dve hiljade metara nadmorske visine, 25. maja izmereno je 34,7 °C – što je najviša ikada izmerena temperatura u glavnom gradu

29/05/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Flickr / Dan Perez 

Nedeljama unazad Meksikom haraju brutalne, smrtonosne vrućine kojima se ne nazire kraj.

Skoro dve trećine teritorijalnih jedinica (19 od ukupno 32) trenutno beleži temperature preko 45 °C, upozorava klimatolog Maksimilijano Herera.

Južna meksička država Oahaka doživela je najtopliji dan u istoriji merenja kada je u nedelju, 26. maja, u gradu San Huan Bautista Vale Nacional izmereno 48 °C.

Ovaj toplotni talas samo je jedan u nizu toplotnih talasa koji su pogodili Meksiko od marta: prema podacima Ministarstva zdravlja, usled toplotnog udara i dehidracije, u tom periodu život je izgubilo najmanje 48 ljudi, dok su kod preko 950 osoba registrovani različiti zdravstveni problemi.

Stanovništvo Meksika takođe se suočava sa nestašicama struje zbog velikih vrućina i povećane potrošnje za hlađenje, a pored toga, ekstremno i izuzetno sušno je u trećini zemlje.

Uopšteno, uključujući i one blaže oblike suše, sušni uslovi zapravo vladaju na čak 82% teritorije, koju naseljava preko 70 miliona stanovnika.

A koliko zapravo situacija odstupa od onoga na šta su Meksikanci navikli?

To možemo ilustrovati primerom Meksiko Sitija, jednom od svetskih prestonica koje se nalaze na najvišoj nadmorskoj visini.

Smešten na preko dve hiljade metara iznad nivoa mora i okružen visokim planinama, Meksiko Siti je navikao na umerenu klimu, tako da neznatan broj domova zapravo poseduje klima uređaj.

U subotu, 25. maja, u glavnom gradu Meksika živa u termometru dostigla je 34,7 °C – što je najviša ikada izmerena temperatura u Meksiko Sitiju, i to od davne 1877. godine. Prethodni istorijski rekord postavljen je samo dan ranije i iznosio je 34,4 °C, prenose mediji.

Rekordi padaju i u ostatku zemlje. Širom Severne Amerike, žestoke vrućine ne popuštaju čak ni noću pa je u Nikaragvi zabeležena najtoplija noć ikada (29 °C), a u Kolumbiji i Grenadi – najtoplija noć u maju.

Sa nadmorskom visinom od 2240 metara, Meksiko Siti je za oko 200 metara viši od Pančićevog vrha

Po svemu sudeći, izgleda da vrućine u Meksiku neće uskoro popustiti – barem ne na čitavoj teritoriji.

U narednih 10-15 dana zemlja će doživeti najviše ikada izmerene temperature, saopšteno je prošle nedelje iz Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika.

Prema rečima istraživača dr Horhea Zavala Idalgo, stanje je bez presedana zato što se zajednice suočavaju sa temperaturama koje nisu iskusile nikada ranije. Eksperte zabrinjava i posledično povećanje zagađenja.

Sa Univerziteta naglašavaju da su još prošle godine najavili jako toplo proleće u Meksiku u svetlu prošlogodišnjeg razvoja prirodnog fenomena El Ninjo koji kvazi-periodično zagreva vode tropskog Pacifika.

Mada aktuelna epizoda nije najjača do sada registrovana, jeste jedna od pet najjačih, tvrde naučnici i dodaju da su uticaji El Ninja pojačani klimatskim promenama.

Za centralne delove zemlje tokom predstojećeg vikenda prognoziraju se obilne kiše, kao i udari vetra i tornada između 50 i 70 kilometara na sat i moguće formiranje vrtloga.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U aprilu 2024. svet je doživeo jedanaesti uzastopni rekordno topao mesec. Neslavni niz počeo je u junu prošle godini i svaki mesec od tada bio je – najtopliji u globalnoj istoriji merenja.

S obzirom na to da maj još nije gotov, i dalje ne znamo njegov zvaničan bilans na skali, ali je veoma izvesno da će i on biti rekordno topao na globalnom nivou.

Majske vrućine zahvatile mnoge krajeve planete, uključujući Indiju i Pakistan gde se trenutno meri preko 52 °C, pa i Finsku u kojoj je toplotni talas neobično poranio.

Prema proračunima Meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, upravo ova godina mogla bi da svrgne 2023. sa trona najtoplije.

Ali i dalje od toga: ova godina mogla bi da bude prva godina u kojoj je globalno zagrevanje premašilo donju granicu Pariskog sporazuma o zauzdavanju porasta temperature na 1,5 °C.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR