Muzičari deo honorara daju našoj planeti kao „koautorki” njihove muzike, šta je posredi?

Podrška nekom od vaših omiljenih izvođača mogla bi uskoro da znači i podršku očuvanju Zemlje, a ne doprinos emisijama ugljen-dioksida

15/03/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Muzičari, među kojima su Brajan Ino i Ana Kalvi, navešće Zemlju kao koautorku svoje muzike kako bi deo honorara izdvojili za spas naše planete.

Neki od umetnika koji su podržali ovu zamisao su i Frejzer T. Smit, producent repera Dejva i Stormzija, i Džejkob Kolijer, dobitnik nekoliko Gremija i muzičar koga mnogi smatraju vanserijskim talentom.

Oni će, zajedno sa drugim kolegama, zasluge za svoje buduće kompozicije ili pesme delimično pripisati Zemlji. Tako će se određeni procenat njihove zarade preusmeriti za ekološku dobrotvornu organizaciju EarthPercent, koja prikuplja novac iz muzičke industrije za spas naše planete od klimatskih promena.

Ino je najavljenu inicijativu opisao kao poetski konstrukt i prelepu ideju. Upravo je ovaj britanski muzičar, producent i likovni i vizuelni umetnik osnivač i poverenik EarthPercent-a.

Rostam Batmanglij, bivši član grupe Vampire Weekend, a sada proslavljeni solo muzičar, pohvalio je inicijativu kao „pametnu upotrebu dohotka koji generiše intelektualna svojina”.

Na listi muzičara koji su odlučili da podrže inicijativu nalaze se takođe elektronski duo Mount Kimbie, kompozitor, producent i multiinstrumentalista Erland Kuper i pevačica Aurora koja trenutno priprema novi album.

„Ne postoji bolje mesto od Zemlje”, izjavila je Aurora. „To je razlog moje želje da čitav ovaj album napravim sa Majkom Zemljom kao koautorkom zato što bez nje ne bi postojala ni muzika.”

Kako navodi EarthPercent, trenutno, samo 3% svih filantropskih davanja na globalnom nivou odlazi na zaštitu budućnosti naše planete, što nije srazmerno razmerama i hitnosti problema. Jedna od najuticajnih stvari koju muzika može da uradi jeste da obezbedi više novca, što je brže moguće, za one koji se nalaze na najvećem udaru klimatskih promena, stoji na sajtu.

Ova ekološka dobrotvorna organizacija nada se da će do kraja decenije pribaviti 100 miliona dolara, a finansijska sredstva biće uložena u smanjenje uticaja muzičke industrije na naše okruženje, kao i na obnovu prirode, unapređenje politika i osiguravanje klimatske pravde i poštenog upravljanja životnom sredinom.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Bendovi kao što je Big Thief obećali su da će donirati 1% prihoda od turneja EarthPercent-u u cilju ublažavanja negativnih posledica svojih koncerata na Zemlju.

Turneje, pogotovo međunarodne u sklopu kojih se svirke održavaju u velikim arenama i stadionima, posebno su problematične u kontekstu borbe protiv klimatskih promena zbog transporta ekipe i teške opreme. Primera radi, jedno istraživanje pokazalo je da uživo muzika u Ujedinjenom Kraljevstvu, samostalno, proizvede 405 hiljada tona gasova sa efektom staklene bašte godišnje. Povrh toga, karbonski otisak popularnog DJ-a u toku godine iznosi 35 tona ugljen-dioksida, što je 17 puta više od preporučenog karbonskog bužeta pojedinca. Tu je svakako i proizvodnja ploča i reklamnih materijala.

Međutim, doprinos muzičke industrije klimatskim promenama tu ne staje. Aktivisti kritikuju učestala putovanja umetnika poput Drejka i Travisa Skota privatnim avionima.

I dok ova dvojica repera naizgled ostaju slepi na ozbiljnost situacije, inicijativa EarthPercent-a tek je jedan od poduhvata u cilju „ozelenjavanja” muzike.

U decembru 2021. pokrenut je Muzički klimatski pakt, čije su se potpisnice zavetovale na dostizanje neto nultih emisija do sredine veka. Među potpisnicama pakta našle su se i velike muzičke korporacije Sony i Universal.

Neto nulte emisije: šta je to, i zašto nam je neophodno?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR