Tri naftna giganta pretrpela snažne udarce u jednom danu

Investitori i holandski sud poslali su jasnu poruku naftnim kompanijama. Klimatske promene se moraju shvatiti ozbiljno.

28/05/2021 autorka: Milica Simonović
0

Mediji širom sveta nazvali su sredu kataklizmičnim danom za tri velike naftne kompanije kada su se investitori pobunili smatrajući da se ne preduzimaju odgovarajuće mere u borbi sa klimatskom krizom, dok je jednoj od kompanija sud naložio da smanji emisije ugljen-dioksida. Ova istorijska odluka prekretnica je u borbi sa klimatskim promenama, mišljenje je koje vlada među aktivistima, naučnicima, investitorima i pravnicima.

Holandski sud je u sredu naložio multinacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji Royal Dutch Shell da smanji emisije ugljen-dioksida za 45 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2019. Sudski proces pokrenut je 2018. godine kada je grupa od sedam organizcija za zaštitu životne sredine i ljudskih prava i 17.000 holandskih građana podnela tužbu, pozivajući sud da naredi kompaniji Shell da smanji emisije u skladu sa ciljevima postavljenim Pariskim sporazumom.

Oni koji se bore da se ciljevi Pariskog sporazuma ispune smatraju da će ova presuda promeniti svet, te da će ljudi širom planete slediti ovaj primer i podneti sve više tužbi protiv naftnih kompanija. Iako je u svetu već pokrenut niz tužbi klimatskih aktivista koji zahtevaju redukciju emisija ugljen-dioksida, holandski slučaj je zapravo prvi protiv multinacionalne kompanije, zbog čega stručnjacni skreću pažnju da je doneta presuda najznačajnija do sada u vezi sa klimatskim promenama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Istog dana, podrhtavanje osetilo se i u kompanijama ExxonMobil i Chevron.

Mali investicioni fond sa aktivističkim delovanjem uspeo je da obezbedi dva mesta u novom glasanju za upravni odbor ExxonMobil-a. Ovi aktivisti-investitori imaju za cilj da pomognu kompaniji u razvijanju zelene strategije poslovanja, a očekuje se da će njihovo prisustvo u odboru uticati da kompanija počne ozbiljnije da shvata svoje obaveze u okviru klimatskih promena. Istovremeno, više od pola deoničara kompanije Chevron pobunilo se protiv upravnog odbora, glasajući u korist predloga da se kompanija primora na smanjivanje emisija.

Chevron je druga na listi naftnih kompanija sa najvećom kumulativnom emisijom ugljen-dioksida, ExxonMobil je treća, a Royal Dutch Shell šesta.

Ranije ovog meseca Međunarodna agencija za energetiku (IEA) izjavila je da ukoliko su vlade država zaista ozbiljne u rešavanju klimatske krize, ne smeju da dozvole nove investicije u industriju uglja, gasa i nafte počevši od ove godine, bez obzira na gubitke uzrokovane pandemijom.

Iako je ovo upozorenje IEA u kontrastu sa aktuelnim planovima kompanija, nova dešavanja u svetu naftne industrije donose nadu za bolju budućnost, što svedoče brojni komentari aktivista, naučnika, investitora i pravnika koji smatraju da će ova sreda u istoriji biti zabeležena kao dan kada se sve promenilo za naftnu industriju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR