NASA lansira 4 nove klimatske misije. Jedna od njih služi za uspešnije predviđanje ekstremnih oluja, požara i poplava

Podaci koje obezbede ovi sateliti istraživačima će pružiti sveobuhvatniji uvid u promene koje se dešavaju na Zemlji.

17/01/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Ove godine NASA će u Zemljinu orbitu poslati četiri nove misije sa fokusom na klimatske promene. Novi sateliti priključiće se floti instrumenata pomoću kojih naučnici dobijaju podatke visokog kvaliteta vezane za stanje životne sredine, od temperature preko zagađenja vazduha do topljenja leda.

Kako naučnici znaju koliko ugljen-dioksida ima u atmosferi?

Kako bi eksperti mogli da prognoziraju ekstremne oluje nekoliko dana unapred, između ostalog neophodno im je precizno merenje temperature na površini okeana, kao i temperature i vlažnosti atmosfere. Zahvaljujući partnerstvu Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) sa NASA-om, sistem satelita pod imenom JPSS im obezbeđuje upravo te podatke. 

Letelice prelaze rutu od Severnog do Južnog pola i svaki deo planete osmatraju najmanje dvaput dnevno. Takođe pružaju uvid u poplave, požare, aktivnosti vulkana, smog, peščane oluje i morski led. Tokom 2022. godine dobiće pojačanje od satelita JPSS-2, a u narednim godinama najavljeno je lansiranje još tri letelice. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Misija SWOT pomoći će istraživačima da odrede koliku količinu vode sadrže okeani, reke i jezera. Na osnovu ovih podataka moći će da zaključe koja je sposobnost okeana za apsorpciju viška toplote i gasova sa efektom staklene bašte poput ugljen-dioksida, kao i kakve efekte globalno zagrevanje ima na slatkovodna tela.

Satelit veličine terenskog vozila vršiće merenja pomoću novog instrumenta. A dobijene informacije koristiće se u praćenju regionalnih promena nivoa mora, kao i promena u rečnim tokovima i zapremine jezera. Povrh toga, poslužiće i za određivanje količine vode dostupne zajednicama širom sveta.

Treću misiju pod imenom TROPICS čini šest malih satelita koji će obezbediti ekspertima unapređeno i brže merenje tropskih ciklona. Oni veruju da će im ti podaci delimično razotkriti faktore koji utiču na intenziviranje tropskih ciklona i da će doprineti izradi vremenskih prognoza. 

Novo istraživanje i definitivno potvrdilo da uragani postaju snažniji zbog globalnog zagrevanja

Poslednji instrument, EMIT, obogatiće znanje čovečanstva o sušnim kopnenim regionima mapiranjem izvora prašine i procenom njenog sastava. Biće postavljen na Međunarodnoj svemirskoj stanici. EMIT će spektrometrom meriti vidljivu i infracrvenu svetlost koja se odbija od Zemlje i potencijalno će dati odgovor na pitanje kako mineralna prašina interaguje sa Zemljinim sistemom.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR