Naučnici pomoću dronova prate zdravlje teško dostupnih šuma

Upotreba dronova omogućiće naučnicima da bolje modeliraju budući uticaj klimatskih promena na šume

09/02/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Za ispitivanje ogromnih površina tropskih šuma, čiji su procesi važni za borbu protiv klimatskih promena, do sada su bila neophodna skupa i iscrpna terenska istraživanja, ili korišćenje satelita koji zahtevaju idelane vremenske uslove, bez oblaka. Istraživači sa Smitsonovskog instituta za tropska istraživanja u svojoj novoj studiji, koju su sproveli na ostrvu Baro Kolorado, u Panami, pokazli su da je uz pomoć dronova moguće pouzdanije i jednostavnije proučavati šume.

Cilj njihovog istraživanja je bio da utvrde uticaj zemljišta i topografije na stopu prirodnih poremećaja kod drveća. Na osnovu slika dobijenih pomoću dronova, istraživači su pratili koliko stabala ugine svake godine, ali i druge manje promene na područiju čitavog ostrva koje prekriva tropska šuma. 

Da bi detaljno mapirao ostrvo, jedan od članova tehničkog osoblja tima je tokom 5 godina pilotirao dronovima iznad ostrva i pravio fotografije cele oblasti u visokoj rezoluciji. Glavni znakovi za kojima su naučnici Smitsonovskog instituta tragali su promene u dimenzijama drveća.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

“Ako se stopa smrtnosti drveća poveća, onda ono u proseku postaje sitnije – manje visine, manjeg prečnika, i niže krošnje” – objašnjava Helena Mjuler-Landau, naučnica sa Smitsonovskog instituta i koautorka studije.

Na osnovu prikupljenih podataka, naučnici su razvili model koji im omogućava da uoče promene u dimenzijama stabla ili krošnje. Analizom su indentifikovali preko 11.000 promena na godišnjem nivou, a koje su uključivale padanje stabla, granja i mrtvo drveće koje je još uvek stajalo.

“Umiranje stabala je direktno povezano sa smanjenjem količine ugljen-dioksida koju šuma skladišti. Otprilike 10 odsto povećanja stope mortaliteta znači smanjenje zaliha ugljen-dioksida u šumama za 9 odsto, pod uslovom da je sve ostalo isto”- ističe Mjuler-Landau.

Nedavna studija rađena na istom ostrvu od strane Smitsonovskih istraživača otkrila da više stabala strada zbog obaranja, nego što umre dok još uvek stoji, i da se najveći broj padova dogodi tokom perioda obilnih padavina.

Stručnjake brine da bi velika tropska stabla u budućnosti mogla češće da stradaju jer klimatske promene pojačavaju procese koji ih ubijaju, kao što su suše i jake oluje. Nova tehnika mapiranja donosi bolje razumevajne stope smrtnosti kod drveća, pa se naučnici nadaju da će to doprineti i razvoju preciznijih klimatskih modela koji bi pouzdanije predvideli uticaj zagrevanja planete na tropske šume.

Startap planira da uz pomoć dronova zasadi 500 milijardi stabala do 2050
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR