Najveća građanska neposlušnost među naučnicima u istoriji – protestuju zahtevajući ambiciozniju klimatsku akciju

Pokret Scientist Rebellion apeluje na svetske lidere da obustave sagorevanje fosilnih goriva.

18/04/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Rastući broj naučnika širom sveta napušta svoje laboratorije, opservatorije i istraživačke centre i izlazi na ulice zahtevajući ambiciozniju klimatsku akciju. Preko 1000 istraživača i akademika iz 26 zemalja pridružilo se prošlonedeljnim demonstracijama koje su održane nakon objavljivanja najnovijeg IPCC izveštaja.

Vodeći globalni klimatolozi u ovom dokumentu još jednom su skrenuli pažnju javnosti i donosilaca odluka da je neophodno hitno i odlučno delovanje u pravcu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sada imaju dodatnu podršku svojih kolega na ulicama. Dodatni zahev demonstracija, pored efikasnijeg delanja vlasti na polju globalnog zagrevanja, jeste i ispravljanje klimatske nepravde i pravedna tranzicija.

Da je situacija zaista postala zabrinjavajuća, pokazatelj je upravo rešenost naučnika u borbi – protestanti se ne libe da se vežu lancima za banke i institucije poput Bele kuće u Vašingtonu, dok su tokom protesta u Londonu pojedinci svoje ruke lepkom pričvrstili za zgradu Ministarstva za biznis, energetiku i industrijsku strategiju.

Pojedini demonstranti iz Nemačke svoj bunt izrazili su zalepivši se za most. A Italijani su pokušali da kroz tragikomičan performans ukažu na apsurdnost situacije u kojoj se čovečanstvo našlo zbog prekomernog sagorevanja fosilnih goriva. Naglašen je motiv izumiranja ljudske vrste nakon ignorisanja vapaja naučne zajednice.

Španski protestanti su bacali lažnu krv na Nacionalni kongres. Protesti su održani i u Ruandi, Švajcarskoj, Ekvadoru, Portugalu, Panami… Na nekoliko lokacija naučnici su blokirali saobraćaj, a deo aktivista bio je i uhapšen.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Pokret istraživača-aktivista naziva se simbolično Scientist Rebellion i deo je poznatog pokreta Extinction Rebellion. Prema njihovim tvrdnjama, skorašnja dešavanja predstavljaju najveću građansku neposlušnost naučne zajednice u istoriji

Srednja globalna temperatura je do sada porasla za oko 1,2 °C i naša planeta se već sada zbog toga suočava sa razarajućim posledicama – porast nivoa mora, topljenje glečera, učestaliji i suroviji vremenski ekstremi su samo neke od njih. Da bismo izbegli apsolutnu propast, treba da delujemo odmah, poručuju naučnici okupljeni oko pokreta Scientist Rebellion.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR