Nakon obilnih kiša, poplavljen jug Nemačke: Nekoliko opština proglasilo vanredno stanje, na hiljade evakuisanih

U pojedinim oblastima, za samo dvadeset četiri sata, zabeležena je količina padavina veća od mesečnog proseka

03/06/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Južne nemačke pokrajine, Bavarska i Baden-Virtemberg, poplavljene su nakon upornih, obilnih padavina proteklog vikenda. Poplave su pričinile veliku materijalnu štetu na kućama i infrastrukturi, a evakuisano je na hiljade ljudi, u nekim slučajevima čak i helikopterom.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, samo u Bavarskoj, tri hiljade stanovnika moralo je da napusti svoje domove.

U toku su masovni spasilački napori u kojima učestvuje preko 40 hiljada ljudi.

Nažalost, pokušavajući da spasi druge, jedan vatrogasac volonter izgubio je život, a pronađeno je i telo četrdesettrogodišnje žene koja je druga tragična žrtva aktuelnih poplava u Nemačkoj.

Nekoliko brana i nasipa pukli su pod pritiskom nabujale vode. Tako je bilo i u maloj zajednici Nordendorf. U cilju zaštite tamošnje osnovne škole, volonteri su napunili 40 hiljada džakova peskom, a od njih su izgradili nasip dug 240 metara.

Između Štutgarta i Augzburga privremeno je obustavljen železnički saobraćaj nakon što je odron prouzrokovao iskakanje voza iz šina u Baden-Virtembergu. I deonica bitnog auto-puta koji spaja sever i jug takođe je bila zatvorena.

Iz Meteorološke službe Nemačke navodi se da je u pojedinim oblastima na jugu zemlje, za samo dvadeset četiri sata, zabeležena količina padavina veća od mesečnog proseka.

Primera radi, u opštini Kisleg u Baden-Virtembergu u petak je palo 130 milimetara kiše. U ovo doba godine, uobičajena suma padavina na tom prostoru iznosi 118 milimetara, ali u toku čitavog jednog meseca.

U bavarskom Bad Verishofenu za dvadeset četiri sata palo je 129 milimetara kiše što je takođe više od mesečne normale (101 milimetar).

Nekoliko opština, gradova i okruga proglasilo je vanredno stanje. Među njima je i Regenzburg, severno od Minhena, u kojem je vodostaj Dunava dostigao 5,8 metara.

Kako prenose nemački mediji, samo nedelju dana ranije, u utorak, 28. maja, nivo reke u ovom gradu bio je više nego upola manji, tek 2,7 metara.

Prema medijskim člancima, koji se pozivaju na podatke nacionalnog centra za kontrolu poplava, nekoliko regiona u Bavarskoj prekoračilo je nivoe poplava koji se, statistički gledano, vide tek jednom u sto godina.

Nemačka novinska agencija DPA prenela je izjavu ministra ekonomije Roberta Habeka koji je naglasio da se tzv. stogodišnje poplave sada dešavaju na „svakih nekoliko godina”.

Ublažavanje emisija ugljenika trebalo bi da bude „najvažniji prioritet”, dodao je on.

„Postaje sve jasnije da treba bolje da se zaštitimo od posledica klimatske krize”, rekla je ministarka životne sredine Štefi Lemke podsećajući da su velike padavine i plavljenja sve češći i suroviji.

Kancelar Olaf Šulc, koji je danas posetio neke od oštećenih područja, kazao je da skorašnji primeri vremenskih ekstrema potcrtavaju „izazove u svetlu porasta temperature na Zemlji i klimatskih promena”.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Podsećamo, pre skoro tri godine – tačnije u julu 2021. – posle jakih padavina u Nemačkoj i susednim zemljama došlo je do katastrofalnih poplava. Tada je poginulo preko 240 ljudi, od toga oko 170 u Nemačkoj, a čišćenje i rekonstrukcija koštali su na desetine milijardi evra.

U subotu, 1. juna, gotovo polovina nemačke teritorije bila je obuhvaćena upozorenjima o poplavama, koja su dan kasnije proširena i na čitavu Rajnu, ključnu trgovinsku vezu u Evropi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR