Tokio uvodi obavezu postavljanja solarnih panela na nove kuće od 2025.

Ovim poduhvatom teži se smanjenju emisija ugljen-dioksida koje dolaze od domaćinstava, ali i rasterećenju ekonomije od efekata energetske krize. Međutim, neće sve nove kuće biti pogođene propisima

19/12/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Na svim novim kućama male i srednje površine (do 2000 kvadratnih metara) u Tokiju, koje će vodeće građevinske kompanije graditi od aprila 2025, biće obavezno postavljanje solarnih panela, najavile su lokalne vlasti prošle nedelje.

Ovim poduhvatom teži se smanjenju emisija ugljen-dioksida koje dolaze od domaćinstava, ali i rasterećenju ekonomije od efekata energetske krize.

Pravila obavezuju oko pedeset ključnih aktera u građevinskom sektoru, koji na godišnjem nivou izgrade preko 20 hiljada kvadratnih metara, da instališu obnovljive izvore na novoizgrađene domove, sa fokusom na solarne panele. Iz ovog razloga nije jasno koji će procenat građevina biti pogođen propisima, međutim, očekuje se da polovina objekata, od čega su 70% kuće, bude zamenjena novim do sredine veka, te se procenjuje da učinak nije zanemarljiv.

Tokijski krovovi imaju ogroman potencijal za generisanje zelene energije koji je trenutno većinski neiskorišćen s obzirom na to da je tek 4% odgovarajućih prostora opremljeno solarnim panelima, a njihova „solarizacija” mogla bi da bude važan alat za sprovođenje cilja Tokija da do kraja decenije prepolovi emisije ugljenika.

Kako se navodi, solarna elektrana od četiri kilovata spreči oslobađanje jednake količine ugljen-dioksida koju upije oko 200 stabala kedra.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Pored doprinosa dekarbonizaciji, korist će osetiti i sami građani koji bi mogli da uštede oko 50 evra mesečno na računima, odnosno oko 600 evra godišnje. Prema procenama, uz dostupni grant od skoro 700 evra po kilovatu, instalacija solarnog sistema po ceni od oko 6700 evra isplatila bi se za šest godina.

Dodatno, uz obnovljive izvore stanovništvo će imati struju čak i kada ona nestane, a oni koji se odluče i za ugradnju baterija biće pripremljeni i na vanredne situacije.

Japan, inače peti emiter ugljenika na svetu, teži karbonskoj neutralnosti do 2050, ali na tom putu mu prepreku predstavlja rastući udeo uglja u potrošnji energije nakon katastrofe u Fukušimi 2011. zbog koje su ugašeni skoro svi nuklearni reaktori u zemlji.

Obaveza izgradnje solarnih elektrana na novoizgrađenim kućama u Tokiju ozeleniće energetski miks, ali ovoj taktici nije pribegao samo Japan. Francuska je nedavno donela zakon o obaveznim solarnim nadstrešnicama na postojećim i novim parkiralištima sa više od 80 parking mesta.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR