Spašeni životi kao motivacija za prelaz na obnovljivu energiju

Ispunjenje ambicioznih ciljeva za prelazak na obnovljive izvore energije spasilo bi više od 300.000 života u SAD do 2050. godine.

21/07/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: cleanenergyfutures.syr.edu

Pored važne uloge u borbi sa klimatskim promenama, tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije smanjila bi zagađenje vazduha, čime bi se sačuvao i veliki broj ljudskih života, glavna je poruka nedavno objavljenog izveštaja, koji su u saradnji sastavili naučnici sa Univerziteta Sirakuza i Harvard, kao i sa Tehnološkog instituta Džordžije.

Sam izveštaj fokusiran je na razmatranje plana administracije aktuelnog predsednika SAD, Džoa Bajdena, da se do 2030. 80 odsto električne energije u ovoj saveznoj državi dobija iz obnovljivih izvora, a Bajden naglašava i ambiciju da do 2035. SAD svu struju proizvode isključivo iz ovih izvora.

Postizanjem cilja da do kraja decenije 80 odsto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, u SAD bi se sačuvalo 317.500 ljudskih života od danas do 2050. godine. Ovo je moguće jer bi napuštanje fosilnih goriva smanjilo broj preuranjenih smrtnih ishoda koji su uzrokovani aerozagađenjem nastalim sagorevanjem nafte, uglja i gasa, procenjuje se u izveštaju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Koliko je važno, ne samo za SAD, već i za čitav svet, da se stane na put zagađivanju vazduha, ilustruje studija Harvarda i tri britanska univerziteta, objavljena u aprilu, gde je zaključeno da je broj smrtnih slučajeva uzrokovanih samo sagorevanjem fosilnih goriva duplo veći nego što se to ranije mislilo.

Naime, procenjeno je da je 2018. preko 8 i po miliona ljudi izgubilo živote usled izloženosti zagađenjom vazduhu izazvanom sagorevanjem fosilnih goriva. Ovo otkriće nam govori da  je na godišnjem nivou jedna od 5 smrti u svetu povezana sa ovim emisjama.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. gde se razmatra zagađenje vazduha u Srbiji i uticaj zagađenja na javno zdravlje, navodi se da se u Republici Srbiji u proseku na godišnjem nivou zabeleži skoro 6600 preuranjenih smrti usled izloženosti zagađujućim supstancama iz vazduha, na osnovu podataka prikupljenih između 2010 i 2015.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR