Tokom prošle godine ostvaren je rekordan porast obnovljivih izvora uprkos energetskoj krizi

Iako dekarbonizacija energetike obara rekorde, ona treba da se ubrza tri puta, tvrde iz Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA)

23/03/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Tokom godine koju je obeležila energetska kriza svet je uvećao kapacitete obnovljivih izvora za rekordnih 9,6%, odnosno za 295 GW, čime su oni krajem 2022. dostigli ukupno 3.372 GW, pokazuje novi izveštaj Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Predvođeni solarni elektranama i vetroparkovima, obnovljivi izvori su imali udeo od neverovatnih 83% u novim kapacitetima za proizvodnju struje.

„Ovaj kontinuirani rekordni porast pokazuje otpornost obnovljive energije u jeku energetske krize”, izjavio je generalni direktor Irene, Frančesko La Kamera. „Snažna poslovna opravdanost obnovljivih izvora, udružena sa podsticajnim politikama, održala je trend povećanja njihovog udela u globalnom energetskom miksu iz godine u godinu. Ipak, godišnji porast obnovljive energije mora da bude tri puta veći u odnosu na aktuelne nivoe do 2030. ukoliko želimo da ostanemo na putu ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 °C.”

Kako navode iz Irene, svake godine na svetskom nivou neophodno je instalisanje 1.000 GW novih obnovljivih izvora do sredine veka, a solar bi predstavljao više od polovine potrebnih kapaciteta. Iako ovo možda zvuči kao isuviše ambiciozan cilj – pogotovo imajući u vidu jaz između potreba i realnosti – svedočimo naporima ka transformaciji energetskog sektora.

S tim na umu, eksperti se nadaju ubrzanju porasta obnovljivih izvora širom naše planete.

Uprkos tome što hidroenergija i dalje ostvaruje najveći udeo u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora sa 1.250 GW, solar i vetar nastavljaju da dominiraju novim kapacitetima. Zajedno su pokrili 90% prošlogodišnjeg porasta – skoro dve trećine novih kapaciteta obnovljivih izvora su solarne elektrane sa rekordnih 192 GW, praćene vetroparkovima (75 GW), stoji u izveštaju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Mnoge zemlje uvećale su kapacitet obnovljivih izvora u godini za nama, ali značajan porast i dalje je koncentrisan u nekoliko zemalja i regiona kao što su Azija, Evropa i Severna Amerika.

Više od polovine svih novih obnovljivih izvora u toku prošle godine izgrađeno je u Aziji. Kao liderka izdvojila se Kina koja je instalisala 141 GW. Aziju prate Evropa sa porastom obnovljivih izvora od 57,3 GW, i Severna Amerika sa 29,1 GW.

Dok ostatak sveta beleži zavidan napredak na polju dekarbonizacije energetike, prema nalazima Ireninog izveštaja, Srbija kaska. Naša zemlja je kapacitete obnovljivih izvora proširila za oko 3% – sa 2,957 GW u 2021. na 3,054 GW u 2022.

Šesti izveštaj IPCC: Šta on znači za Srbiju?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR