Svetska banka emitovala prve obveznice namenjene zaštiti divljih vrsta. Cilj je očuvanje populacije nosoroga

Vrednost emitovanih obveznica iznosi 150 miliona dolara. Postoji mogućnost da se ovaj finansijski instrument u budućnosti koristi i za spas drugih vrsta.

27/03/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Svetska banka emitovala je prve obveznice za očuvanje divljih vrsta u vrednosti od 150 miliona dolara. Na taj način želi da obezbedi finansijska sredstva za zaštitu ugroženih životinja, saopštila je prošle nedelje ova međunarodna finansijska institucija.

Prve ovakve obveznice su izdate za očuvanje crnog nosoroga koji obitava u Južnoafričkom nacionalnom parku Addo Elehant (AENP) i rezervatu prirode Great Fish River (GFRNR). Investitori će moći da kupe ove posebne hartije od vrednosti, čiji je rok važenja pet godina, a nakon toga mogli bi da ostvare prinos između 3,7% i 9,2%, u zavisnosti od toga koliko je porasla populacija ugrožene životinje.  

Drugim rečima, prinos zavisi od toga koliko se povećao broj nosoroga tokom perioda od pet godina. Ukoliko ne bude promena u populaciji, ne ostvaruje se ni prinos. 

Iz Svetske banke objašnjavaju da na taj način investitori podstiču aktivnosti za zaštitu i uzgoj ove kritično ugrožene vrste. Smatraju da će novi program doprineti biološkoj raznolikosti i otvoriti nova radna mesta vezana za očuvanje u ruralnom i nedovoljno razvijenim regionima Južne Afrike. 

Ulaganje putem obveznica omogućuje Južnoj Africi da gradi neophodnu infrastrukturu za očuvanje nosoroga u AENP i GFRNR. Ovi parkovi su odabrani za fazu testiranja, jer imaju dobre ekološke, upravljačke i finansijske kapaciteta za realizaciju planova očuvanja, a uz to pružaju važne usluge ekosistema.

Ako se pokaže uspešan, ovaj model mogao bi se proširiti na zaštitu populacije crnih nosoroga u Keniji, i drugih vrsta divljih životinja kao što su lavovi, tigrovi, gorile i orangutani.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nosorozi igraju ključnu ulogu u oblikovanju čitavih ekosistema od kojih zavisi veliki broj drugih vrsta. Međutim, crni nosorozi su kritično ugroženi uglavnom zbog krivolova i gubitka staništa. Između 1970-ih i 1990-ih, njihova populacija se smanjila za 96%, na svega 2.400 primeraka. Deo problema leži i u ogromnoj potražnji za njihovim rogovima u Kini i na Bliskom istoku, koji se u ovim krajevima smatraju luksuznom robom i koriste u tradicionalnoj medicini, ocenila je neprofitna organizacija sa sedištem u Londonu, Save The Rhino International.

Zahvaljujući strogoj zaštiti i efikasnom biološkom upravljanju, broj crnih nosoroga se polako oporavlja i trenutno u svetu ima oko 5.500 primeraka. Ipak, lovokradice su i dalje najveća pretnja za ovog dvorogog diva, a njih motiviše profit koji ostvaruju prodajom rogova na istoku. Nova ekonomska struktura koja nagrađuje uspešno očuvanje životne sredine i jačanje neophodne infrastrukture prirodnih parkova, pokazuje da se dobit može ostvariti na suprotan način od onog koji dolazi iz krivolova, što bi moglo da stavi i konačnu tačku na ovu štetnu praksu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR