Nerviraju vas opušci cigareta po ulici ili u parku? U pionirskom poduhvatu, Bratislava će od ovog otpada graditi puteve

Inovativnom reciklažom opušaka, glavni grad Slovačke pokazuje nam da opušci ne treba da završe na ulici, već oni sami mogu da budu ulica

22/01/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

Kada završe sa cigaretom, mnogi je obično nehajno bace u svoje okruženje, bio to park, plaža ili ulica. Tako između jedne i dve trećine opušaka završi tamo gde ne bi trebalo, u našoj životnoj sredini umesto u kanti ili u posudama za reciklažu.

Ali komunalne službe u Bratislavi podstiču pušače da pikavce od standardnih cigareta (ali i filtere iz modernih uređaja poput vejpova) odlažu u posebne kontejnere. Akcija prikupljanja trajaće čitavu 2024.

Krajnji cilj nije samo čistiji grad, već i upotreba opušaka, i to na veoma praktičan i inovativan način – pikavci će, kroz proces reciklaže, oživeti u putevima.

Iskorišćeni filteri od cigareta transformisaće se u specijalna vlakna koja potom mogu da se upotrebe kao dodatak za pripremu asfalta.

Komunalne službe projekat sprovode u saradnji sa gradskim većem i kompanijama SPAK-EKO i EcoButt.

Iako je Slovačka pionir ovakvog korišćenja opušaka od cigareta u svetu, putevi u Bratislavi neće biti prvi u zemlji koji sadrže ovaj „nekonvencionalan” građevinski materijal. Prvi asfaltni put, dug 100 metara, napravljen je u gradu Žjar na Hronu u oktobru 2022. i povezuje park sa bazenom.

Uprkos tome što deonica nije dugačka, tom prilikom iskorišćeno je 150 kilograma pikavaca, nastalih od preko 10 miliona filtera i duvanskih patrona, prenose mediji.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Povećanje stope reciklaže otpada od cigareta ima pozitivan uticaj na planetu. Ukoliko se ne recikliraju, opušci najčešće završavaju na zemlji, oslobađajući toksične hemikalije koje mogu da zagade vodu i zemljište, kao i da ugroze funkcionisanje ekosistema.

Svakog dana, čovečanstvo popuši na milijarde cigareta, a njihovi ostaci često završe na ulici. Ipak, izgleda da postoji znatno srećnije rešenje: da opušci postanu ulica.

Šta sve bacimo kada bacimo elektronsku cigaretu?
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR