Đaci u jednoj školi u Nigeriji školarinu mogu da „plate” plastičnim flašama

Za pokrivanje školovanja u toku jednog semestra u nigerijskoj školi Morit dovoljno je svega 20 plastičnih flaša. Koristi su višestruke od kojih su najbitnije: veća dostupnost obrazovanja i čistija životna sredina

02/05/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

U školi Morit vrednost jedne plastične flaše jednaka je jednoj nigerijskoj nairi. Roditelji donose plastične flaše koje se mere i potom prodaju te su tako u mogućnosti da na potpuno nesvakidašnji način isfinansiraju školovanje svoje dece u ovoj školi u Nigeriji.

Ne samo da se na ovaj način otvaraju vrata obrazovanja za siromašne i čisti životna sredina, već se podiže svest o važnosti održivog načina života, smanjenju otpada i reciklaži.

U poduhvatu prikupljanja otpada i reciklaže, škola Morit udružila se sa kompanijom Chanja Datti. U sklopu programa, semestar košta minimum 20 plastičnih flaša.

Donete plastične flaše se sortiraju, čiste i prerađuju u korisne proizvode poput tekstila, nameštaja i građevinskog materijala.

Škola, koja je poznata i kao Akademija za zelene umove, nalazi se u veoma siromašnom naselju u gradu Lagos.

Kada je njen osnivač, Patrik Mbamarah, 2015. godine primetio da se mnogo dece ne školuje zbog nedostatka novca, odlučio je da školarine u Moritu snizi što je više moguće. Tada su cene iznosile 10.200 nairi za predškolsko obrazovanje i 11.200 nairi za osnovnu školu. To je oko 2.400, odnosno 2.600 dinara.

Ali to nije bilo dovoljno. Neke porodice i dalje nisu mogle da priušte da pošalju svoju decu u školu.

Zbog toga je i pokrenuo edukativni projekat RecyclesPays koji omogućava roditeljima da školarine, umesto u novcu, plate plastičnim flašama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kampanja za smanjenje otpada dobila je podršku lokalnih vlasti, ali i zajednice s obzirom na to da ljudi dobrovoljno odnose plastične flaše u školu kako bi se pokrili troškovi školovanja.

Nakon uspešne realizacije ove inicijative, Mbamarah planira da prikupi milion plastičnih flaša kako bi se obezbedilo školovanje za 1.000 tamošnjih đaka.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR