Poljoprivreda uzrokuje krčenje preko 90% tropskih šuma, što je više nego što se ranije mislilo

Tropske šume nekada završe bez drveća potpuno bez razloga jer planirani projekti propadnu ili je zemlja nepodesna za obradu

12/09/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Odavno je poznato da se šume u tropima krče pretežno zarad proširenja poljoprivredne proizvodnje, ali novo istraživanje, objavljeno u prestižnom naučnom časopisu Science, pokazuje da je uloga poljoprivrede u nestanku tropskog drveća veća nego što se do sada mislilo.

Naime, podatak na koji ste verovatno najčešće nailazili do sada jeste da je ovaj sektor doprineo krčenju oko 80% tropskih šuma. Istraživači, predvođeni predstavnicima Tehnološkog univerziteta Čalmers iz Švedske, proračunali su da je to ipak više – te da poljoprivredna proizvodnja stoji iza i do 99% deforestacije.

„Naša recenzija jasno ukazuje na to da je između 90 i 99% krčenja šuma u tropima, direktno ili indirektno, prouzrokovala poljoprivreda. Ali ono što nas je iznenadilo jeste da znatno manji udeo u seči šuma – između 45 i 65% – zaista rezultuje u poljoprivrednoj proizvodnji na iskrčenom zemljištu. Ovaj nalaz je izuzetno važan za osmišljavanje efektivnih mera kako bi se smanjilo krčenje šuma i promovisao ruralni razvoj”, izjavila je predvodnica studije Florens Pendril.

Tropske šume mogu da se oporave od ljudskog uništavanja za svega 20 godina. Samo ih treba ostaviti na miru

Prema prethodnim procenama, u periodu od 2011. do 2015, u poljoprivredno zemljište transformisane su nekadašnje tropske šume ukupne površine između 4,3 i 9,6 miliona hektara. Švedski naučnici ograničili su to na između 6,4 i 8,8 miliona hektara objasnivši odakle potiče razlikovanje u statistici.

Kako je to primetio profesor Patrik Mejfroid sa Belgijskog katoličkog univerziteta u Levenu, veliki deo slagalice predstavlja deforestacija „ni za šta”. Između polovine i dve trećine iskrčenog zemljišta zbog poljoprivrede bude stvarno iskorišteno, a ostalo je upravo to – deforestacija „ni za šta”.

„Uprkos tome što je poljoprivreda ključni pokretač, šume i drugi ekosistemi se često nestaju zbog špekulacija sa zemljištem koje se nikada nisu ostvarile, napuštenih ili loše osmišljenih projekata ili nepodesnosti poseda za obradu, kao i zbog požara koji su se proširili na šume u okolini iskrčenih oblasti”, kazao je.

U naučnom radu navodi se da je mali broj roba odgovoran za većinu krčenja koje se povezuje sa aktivnom poljoprivredom – više od polovine uništenih šumskih predela zauzimaju pašnjaci, usevi soje i zasadi palmi za proizvodnju palminog ulja.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Na Klimatskom samitu u Glazgovu, održanom prošle godine, čak 110 zemalja, u kojima je smešteno preko 80% svetskih šuma, potpisalo je sporazum u cilju zaustavljanja deforestacije. Autori novog istraživanju potcrtavaju da je veoma bitno da ova ambicija bude prioritet za pojedinačne zemlje i donosioce odluka. Jedna od efikasnih mera za suzbijanje krčenja šuma mogla bi da bude planirana regulativa u Evropskoj uniji o zabrani uvoza proizvoda koji su doprineli ovoj negativnoj pojavi.

Proširenje poljoprivrede je glavni razlog krčenja tropskih šuma i samim tim uzročnik emisija gasova sa efektom staklene bašte, gubitka biodiverziteta i degradacije ekosistemskih usluga od kojih zavise životi ljudi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR