Ovo neobično pozorište u Londonu izgrađeno je od polovnih materijala i ne proizvodi otpad

Svi materijali koje koristi pozorište Greenhouse, bilo da su korišćeni u izgradnji, marketinškim aktivnostima ili postavci seta, imali su prethodni život i imaće život posle

26/06/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: Facebook (Greenhouse)

Okruženo zgradama od stakla i čelika u londonskom finansijskom distriktu, zdanje pozorišta Greenhouse veoma odudara od svog urbanog okruženja. Krov niske drvene konstrukcije, smeštene u tamošnjem parku, napravljen je od providne plastike, a pod predstavlja – trava. A sve to u cilju postizanja jače veze posetilaca sa prirodom.

Građevinski materijali zapravo su polovni. Kako se navodi na sajtu, Greenhouse nikada nije prvi kupac stvari koje koristi.

Pored samog mesta na kojem se izvode predstave, principi proizvodnje nultog otpada prate se i u ostalim segmentima poslovanja. Od promotivnih materijala preko setova i rekvizita do kostima, sve što koristi Greenhouse imalo je prethodni život.

I ne samo to, već će se tim potruditi da posle njih predmeti nastave da žive: prvo će pokušati da ih sami ponovo upotrebe, a ukoliko u tome ne uspeju, doniraće ih dobrotvornim ustanovama, neprofitnim organizacijama, umetnicima ili biznisima. U najgorem slučaju, materijali će završiti na reciklaži s obzirom na to da Greenhouse nastoji da njihov otpad nipošto ne završi na deponiji.

Ciljna publika pozorišta su, kako je objasnio umetnički direktor Oli Sevidž za Rojters, ljudi starosti između 16 i 35 godina. Prema njegovim rečima, oni su veoma zabrinuti oko svoje životne sredine, ali pesimistični da mogu da urade bilo šta tim povodom.

Svojim primerom pozorište želi da im pokaže da održivost može da bude lakša i zabavnija nego što misle.

Takođe, kroz priče sa kojima posetioci mogu da se povežu, teži se razmišljanju izvan okvira klimatoloških podataka koji ponekad mogu da deluju prilično sumorno i obeshrabrujuće.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kako bi smanjili svoj karbonski otisak, pozorišna trupa Greenhouse-a predstave izvodi pri dnevnom svetlu. U situacijama u kojima je struja ipak neophodna ona dolazi iz lokalno dostupnih obnovljivih izvora.

Međutim, u narednim godinama se planira da samo pozorište proizvodi zelenu energiju koja će se trošiti pri svim aktivnostima.

Jedan stariji izveštaj iz 2008. godine navodi da godišnje emisije ugljenika iz londonskih pozorišta iznose 50 hiljada tona. Uprkos tome što su se u međuvremenu ove brojke možda promenile, to ne umanjuje činjenicu da Greenhouse pokazuje inovativne načine za smanjenje karbonskog otiska.

Naposletku, u pomenute proračune nisu bile uključene emisije ugljenika koje nastaju pri dolasku publike na predstavu, a koje u Londonu dostižu 35 hiljada tona. Priliku da do pozorišta doputujemo na održiviji način imamo svuda.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR