Deca u srpskim školama uče o važnosti biljaka

Projekat Gajenje biljaka u školama se do sada realizovao u Subotici, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Beogradu i Valjevu

21/11/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0
Fotografija: „Chill out”

U Poljoprivrednoj školi sa domom učenika PK „Beograd“ se prošle nedelje održao seminar i praktične radionice o gajenju biljaka u okviru projekta Nemačke razvojne banke KfW „Program razvoja finansijskih sistema u ruralnim područjima u Srbiji”.

Pokrenute su obuke za decu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije kao i sa poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama. Projekat sprovodi švajcarska konsultantska kuca BFC (Business Finance Consulting) u saradnji sa regionalnim centrom za prigovor savesti Vojvodine „Chill out”.

U događaju su učestvovale dve osnovne škole iz Beograda, OŠ „Jovan Cvijić” i OŠ „Oslobodioci Beograda”, kao i predstavnici poljoprivredne savetodavne stručne službe, direktorka Milica Janković sa saradnicima, predstavnica Nemačke saradnje, Nemačke razvojne banke KFW i Švajcarske konsultanstke kuće BFC, Elena Frank i pomoćnik ministra poljopoprivrede Aleksandar Bogićević.

Bogićević se obratio deci i skrenuo pažnju na važnost da se okrenemo poljoprivredi i uzgajanju sopstvene hrane jer kako je naglasio u tome je budućnost. On se takođe zahvalio mališanima što se toliko interesuju za gajenje biljaka u školama i istakao težnje njegovog resora da se uvede predmet u škole koji bi obuhvatao edukaciju o biljkama.

Deca neguju biljke, foto: „Chill out”

Deca su tokom ova dva dana učila da zemlja i biljke nisu samo zelena materija već izvor života koji zaslužuje poštovanje. Naučili su da hrana koja se ne pojede u domaćinstvima ne mora da se baca već da može da se iskoristi za kompostiranje i pravljenje komposta za biljke koje nas hrane i daju nam kiseonik. Probali su salatu direktno iz bašte, mladi luk, spanać pa čak i naišli na plodove jagoda u novembru.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Sve pobrojano i više od toga se može nabaviti u samoj Poljoprivrednoj školi PK „Beograd“ gde se sve sa ljubavlju i velikim znanjem gaji. Deci se pružila prilika da zarone ručice u zemlju i posade lekovitu lavandu i sama prođu kroz „ožilavanje” novih stabala jagoda i dobiju po jednu već ukorenjenu stabljiku kao poklon Poljoprivredne škole PK „Beograd” deci Beograda i projektu „Gajenje biljaka u školama”.

Deca su shvatila da i oni poput biljaka imaju korenje koje se ogleda u pripadnosti porodici, svom gradu, državi a da nam je svima zajednički jedan koren-planeta Zemlja.

Projekat se, pored Beograda, do sada realizovao u još pet gradova: Subotici, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Beogradu i Valjevu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR