Novi plan EU: Solarni paneli mogli bi da budu obavezni na svim novim zgradama od 2029.

Evropska komisija je prezentovala plan za ubrzanje energetske tranzicije na obnovljive izvore vredan 300 milijardi evra.

19/05/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Evropska komisija je u sredu, 18. maja, predstavila javnosti novi plan, pod nazivom REPowerEU, koji za cilj ima da ubrza prelazak država članica na obnovljive izvore energije i smanji zavisnost Evrope od uvoza fosilnih goriva iz Rusije u svetlu aktuelnog rata u Ukrajini.

Novi plan EU podrazumeva brže izdavanje dozvola za buduće projekte i novu strategiju za povećanje kapaciteta solarne energije, koja bi mogla da učini da solarni paneli na krovovima postanu obavezni za sve nove zgrade.

„REPowerEU će nam pomoći da uštedimo više energije, ubrzamo postepeno ukidanje fosilnih goriva i pokrenemo investicije u novom obimu. Ovo će dodatno unaprediti naš evropski Zeleni dogovor”, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen. 

Ovim se unapređuju postojeći ciljevi EU za proširenje udela energije iz obnovljiivih izvora sa 40% na 45% do 2030. Takođe je predloženo da se u istom vremenskom roku, umesto planiranih 9%, teži smanjenju potrošnje energije od 13%.

Da bi to ostvarili jedna od strategija koju EK planira da pokrene je „Evropska inicijativa za solarne krovove“. Inicijativa predlaže ugradnju solarne energije u sve javne zgrade koje su za to pogodne počev najkasnije od 2026. godine.

Pored toga, ukoliko se plan u celosti usvoji, ugradnja krovne solarne energije bi bila obavezna i za sve nove stambene zgrade od 2029. Time bi se u značajnoj meri smanjila potrošnja gasa za proizvodnju struje i grejanje u domovima, kancelarijama, prodavnicama i fabrikama. 

„Ovo je ambiciozno, ali realno”, izjavila je fon der Lajen.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

REPowerEU, između ostalog, podrazumeva ubrzavanje procesa za izdavanje neophodnih dozvola za zemlje članice, kao i novi zakonski okvir koji bi dao veću sigurnost promoterima projekata i investitorima.

Za realizaciju plana EU će izdvojiti do 300 milijardi evra. Manji deo ove sume će se koristiti kako bi se osiguralo da ni jedna članica ne ostane bez grejanja i kako bi se zaustavila isporuka fosilnih goriva iz Rusije. Ostatak će ići na ubrzavanje i povećavanje tranzicije na čiste izvore energije.

Planirana zelena transformacija energetskog sistema će, kako se navodi, ojačati ekonomski rast, sigurnost i klimatsku akciju, kako u Evropi tako i u partnerskim zemljama.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR