SAD formalno napuštaju Pariski sporazum

Predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, je 23. oktobra na konferenciji o energetici u Pitsburgu potvrdio da SAD zvanično napuštaju međunarodni klimatski sporazum

29/10/2019 autorka: Milica Simonović
0 izvor: BBC

Predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, je 23. oktobra na konferenciji o energetici u Pitsburgu potvrdio da SAD zvanično napuštaju međunarodni klimatski sporazum oko koga su se saglasile sve zemlje na svetu.

U obraćanju je izjavio da smatra da je potpisivanje sporazuma bila loša ideja i da bi SAD neopravdano ispaštale zbog drugih zemlja, koje su daleko veći zagađivači, a čiji je cilj da ekonomski oslabe SAD.

Pariskim sporazumom definisan je cilj da se povećanje prosečne globalne temperature zadrži ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period. Prethodnik Donalda Trampa, Barak Obama, u Parizu se složio da bi SAD trebalo da igraju vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promena, budući da su doprinele znatno većoj emisiji gasova sa efekotm staklene bašte nego bilo koja druga država. Inače pod Obaminom administracijom su se SAD obavezele da će smanjiti emisiju za 28 odsto do 2025, u odnosu na nivoe izmerene 2005.

Iako naftna i gasna industrija i dalje veoma uspešno posluju, troškovi korišćenja obnovljivih izvora energije opadaju, a mnoge američke savezne države i dalje poštuju Pariski sporazum, bez obzira na predsednikovu retoriku.

Proces formalnog povlačenja SAD iz klimatskog sporazuma može najranije početi 4. novembra, a procenjuje se da bi se značajan efekat ovog postupka uvideo naredne godine, ukoliko Donald Tramp bude ponovo izglasan za predsednika.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR