Evropske zemlje planiraju proširenje kapaciteta vetroelektrana u Severnom moru za deset puta do 2050.

Potencijal vetra na Severnom moru je šestostruko veći u odnosu na aktuelnu potrošnju električne energije u Evropi, otkrio je Fatih Birol. Devet evropskih zemalja planira da ga iskoristi zarad ostvarenja klimatskih ciljeva i manje zavisnosti od ruskog gasa

26/04/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Devet evropskih zemalja potpisalo je deklaraciju o proširenju kapaciteta vetroelektrana u Severenom moru za skoro deset puta do sredine veka. Belgijska ministarka za energetiku, Tin Van der Straten, rekla je da će ovo transformisati Severno more u „najveću zelenu elektranu u Evropi”.

Planovi su rezultat sastanka održanog 24. aprila u obalskom gradu Ostende u Belgiji. Pored zemlje domaćina, sastanku su prisustvovali najvažniji politički zvaničnici iz Francuske, Nemačke, Irske, Danske, Holandije i Luksemburga, kao i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Ali najavljeni razvoj vetroelektrana na Severnom moru neće počivati samo na plećima članica Evropske unije – deklaraciju su potpisali i Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U cilju zauzdavanja klimatskih promena i smanjenja zavisnosti od gasa iz Rusije, planira se povećanje proizvodnje na 120 gigavata do kraja decenije, a zatim na najmanje 300 gigavata do 2050.

Potpisnice trenutno na moru raspolažu vetroenergijom od oko 30 gigavata, pokazuju podaci udruženja WindEnergy. Najviše ih ima Ujedinjeno Kraljevstvo, 14 gigavata.

Kako je proračunala Evropska unija, a prenosi Guardian, poduhvat će zahtevati investicije od 800 milijardi evra. Kompanije koje posluju na polju vetroenergije navele su da će biti neophodna značajno ulaganje država.

„Trebaju nam vetroturbine – treba nam mnogo njih”, stoji u saopštenju koje je objavio medij Politico. „Potrebne su nam kako bismo ispunili svoje klimatske ciljeve i otarasili se ruskog gasa osiguravajući sigurniju i nezavisniju Evropu.”

Prema rečima Fatiha Birola, izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku (IEA), vetar na Severnom moru je najboljeg kvaliteta na svetu. „Količina potencijala je dovoljna da napaja aktuelnu evropsku potrošnju struje šest puta.”

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U svrhu ostvarenja novih ambicioznih ciljeva, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo najavili su projekat izgradnje najveće prekogranične elektroenergetske mreže na kontinentu koja će biti povezana sa vetroelektranama u Severnom moru. Sa radom bi trebalo da počne nešto posle 2030. godine, a zelenu električnu energiju mogla bi da obezbedi za čak 1,8 miliona domova.

Pored toga, Evropska unija i Norveška obećale su da će na lokacijama iscrpljenih gasnih polja u Severnom moru razvijati infrastrukturu za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida.

Prvo prekogranično hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida: Belgijske emisije „zakopane” u Danskoj

„Svaka vetroturbina približava nas zelenoj budućnosti”, zaključuje se u saopštenju. „Znamo put, sada je samo pitanje njegovog ubrzanja.”

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR