Šelova konsultantkinja dala otkaz jer ova naftna kompanija nanosi ogromnu štetu klimi i planeti

Najgore od svega je što ne planiraju to prestanu da rade s obzirom na to da je u planu povećanje istraživanja i iskopavanja fosilnih goriva uprkos obećanjima da će do 2050. dostići neto-nulte emisije.

25/05/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Kako bi skrenula pažnju javnosti na odnos jedne od najvećih naftnih kompanija prema životnoj sredini i rizicima od klimatskih promena, Šelova dugogodišnja konsultantkinja za bezbednost, Karlina Denet, objavila je u ponedeljak da je prestala da radi za ovog naftnog gianta i optužila ga za obmanjivanje javnosti.

U video snimku koji je podelila na društvenoj mreži LinkedIn zajedno sa kopijom svog imejla, u kojima iznosi svoje razloge, Denet je rekla da je prekinula saradnju sa kompanijom nakon više od decenije konsultantskog rada i pozvala je druge da učine isto.

„Ne mogu više da radim za kompaniju koja ignoriše sva upozorenja i odbacuje rizike od klimatskih promena i ekološkog kolapsa“, napisala je Denet, koja je specijalizovana za procenu bezbednosnih procedura u visokorizičnim industrijama.

Ona optužuje kompaniju za dvolični stav i tvrdi da se Šel ne pridržava obećanja da će smanjiti emisije štetnih gasova na neto-nulu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nekoliko vodećih svetskih naftnih kompanija, uključujući Šel, EksonMobil, Ševron i BP, dale su obećanja da do 2050. godine više neće emitovati gasove sa efektom staklene bašte ili će uklanjati iz atmosfere onoliko koliko ispuštaju, tako da njihov neto doprinos globalnom zagrevanju bude nula.

Međutim, bivša Šelova konsultantkinja kaže da je plan smanjenja emisija doživeo potpuni neuspeh, a da rukovodsvo kompanije planira bušenje novih izvora fosilnih goriva.

„Suprotno Šelovim tvrdnjama koje iznose u javnost u vezi sa neto-nultim emisijama, oni ne odustaju od nafte i gasa, već planiraju da povećaju istraživanja i iskopavanja“, piše Denet i dodaje: „Oni su svesni da kontinuirano vađenje nafte i gasa nanosi ekstremnu štetu našoj klimi, našoj životnoj sredini i ljudima. I šta god da kažu, Šel jednostavno ne odustaje od fosilnih goriva.”

U svojoj objavi ona apeluje da je neophodno da se odmah okončaju svi novi projekti ekstrakcije i obavi brz prelazak sa fosilnih goriva na čiste obnovljive izvore energije. Svoje kolege pozvala je da, ukoliko su u mogućnosti, napuste poslove u naftnim kompanijama, jer su, kako navodi, fosilna goriva prošlost. 

Odgovarajući na pitanja o Denetovoj objavi, Šel je u izjavi rekao da je „odlučan da ispuni“ svoj cilj da postigne neto-nulte emisije do 2050. godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR