Plan Međunarodne agencije za energetiku u 10 tačaka: Kako da smanjimo korišćenje nafte?

Ovim preporučenim merama moglo bi da se uštedi 2,7 miliona barela nafte dnevno u razvijenim privredama.

18/03/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je krajem prošle nedelje svoj plan za smanjenje korišćenja nafte od ukupno 10 tačaka. Primenom mera, koje savetuje IEA, vlade razvijenih zemalja i građani bi olabavili pritisak na lanac snabdevanja i smanjili rizik od eventualnog enormnog poskupljenja ovog fosilnog goriva u budućnosti. 

Plan je izrađen zbog aktuelne energetske krize podstaknute ratom u Ukrajini. Implementacija mera bi u naredna četiri meseca mogla da donese uštede na polju upotrebe nafte od 2,7 miliona barela dnevno. Ovu količinu u toku dana potroše svi automobili u Kini.

Direktor IEA, Fatih Birol, upozorio je da bi se svet mogao suočiti sa najvećim šokom u snabdevanju naftom u prethodnih nekoliko decenija što bi donelo ozbiljne posledice po naše ekonomije i društva. Zanimljivo je pomenuti da je IEA nastala upravo u toku prethodne velike naftne krize, 1974-1975. godine. Nezavisnu međunarodnu organizaciju osnovale su industrijalizovane nacije kao odgovor na embargo koji su tada uveli vodeći proizvođači nafte.

„Članice IEA već su podržale globalnu ekonomiju kroz oslobađanje miliona barela iz hitnih zaliha nafte, ali takođe bi trebalo i da preduzmemo akcije za smanjenje potražnje kako bismo izbegli rizik od katastrofalnog kraha tržišta nafte”, rekao je Birol prilikom predstavljanja plana. 

Plan Međunarodne agencije za energetiku, prema njegovim rečima, uključuje mere koje su neke zemlje već testirale i koje su se kod njih dokazale kao adekvatne – a u nastavku pročitajte o kojima je reč.

  1. Sporija vožnja na autoputevima

Prva mera tiče se usporavanja na autoputevima – kada bi građani razvijenih zemalja vozili samo 10 km/h sporije, uštedeli bi u toku jednog dana 290 hiljada barela nafte za automobile i dodatnih 140 hiljada barela za kamione, navodi IEA.

  1. Rad od kuće

Rad od kuće takođe bi rezultovao smanjenjem potrošnje ovog fosilnog goriva. Ako samo jedan dan sedmično ne bi otišli na posao, već radili na daljinu, nastali bi rezovi u dnevnoj potražnji nafte od 170 hiljada barela. Kada bi se ovo produžilo na tri dana sedmično, trebalo bi nam oko 500 hiljada barela manje.

  1. Subote bez automobila

Stručnjaci za energetiku dalje savetuju gradovima da uvedu subote bez automobila. Samo jedna subota mesečno tokom koje bi se odrekli korišćenja četvorotočkaša donela bi uštede nafte od 95 hiljada barela dnevno, a kada bi ovu praksu upražnjavali svake subote mesečno bivuštedeli 380 hiljada barela.

  1. Jeftiniji javni prevoz i promovisanje mikromobilnosti, pešačenja, vožnje bicikla

Kako je procenjeno, pojeftinjenje javnog prevoza i podsticaj mikromobilnosti (kretanje u vozilima sa masom ne većom od 350 kg brzinom ne većom od 45 km/h), pešačenja i vožnje bicikla, takođe bi imalo odlične rezultate – tržište nafte bilo bi lišeno potražnje nafte u količini od 330 hiljada barela dnevno.

  1. Naizmenično korišćenje automobila sa parnim i neparnim registracijama

Ukoliko bi gradovi u bogatijim privredama uveli naizmeničnu upotrebu automobila označenih npr. parnim i neparnim brojevima na registracijama, odnosno zabranili da se parni kreću putevima kada neparni i obrnuto, uštedelo bi se 210 hiljada barela nafte tokom jednog dana.

  1. Deljenje vožnje i smanjenje potrošnje goriva

Najveće dnevne uštede, od čak 470 hiljada barela, postigle bi se kroz povećano deljenje vožnje i mere smanjenja potrošnje goriva.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

  1. Efikasniji teretni saobraćaj i dostava

Sedma po redu mera, koju preporučuje IEA, donosi smanjenje korišćenja nafte od 320 hiljada barela dnevno – reč je o promovisanju efikasnijeg teretnog saobraćaja i dostave. 

  1. Vožnja brzim i noćnim vozovima umesto avionima kada i gde je to moguće

Uštede nafte moguće su putovanjima brzim i noćnim vozovima umesto avionima kada i gde god je to moguće. Tako se koristii do 40 hiljada barela nafte manje u jednom danu.

  1. Izbegavanje poslovnih putovanja, posebno avionima

Avijaciju bi trebalo izbegavati kao jednog od većih konzumenata nafte, a IEA dodatno preporučuje da se biznis susreti licem-u-lice zamene virtuelnim sastancima. Odlučivanje za alternativne vidove putovanja ili potpuno izbegavanje putovanja u svrhe posla omogućilo bi dnevno smanjenje potrošnje od 260 hiljada barela.

  1. Elektromobilnost

Finalna, deseta, mera tiče se elektrifikacije saobraćaja. Korišćenje električnih, ili samo efikasnijih, vozila rezultovalo bi uštedama od 100 hiljada barela nafte u toku dana.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR