Broj ptica u zaštićenoj panamskoj kišnoj šumi znatno je opao u poslednje 44 godine. Ovaj trend zabrinjava naučnike

Populacije 9 od 57 proučavanih vrsta na tom području su smanjene i preko 90%. Dok je 35 vrsta pretrpelo gubitke populacije od preko 50%.

06/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

U zaštićenom području panamske kišne šume populacija ptica se smanjuje tokom poslednjih 44 godina, otkriva opsežna studija koju je predvodio Univerzitet u Ilinoisu. Istraživanje pokazuje da je broj ptica opao za više od polovinu kod većine proučavanih vrsta ptica i da nekoliko vrsta beleži gubitak populacije preko 90 odsto. 

„Za mnoge od ovih vrsta biste očekivali da se dobro snalaze u nacionalnom parku od 22.000 hektara koji nije pretrpeo značajne promene u upotrebi zemljišta najmanje 50 godina“, kaže glavni autor studije, Henri Polok. „Nalazi su iznenađujući.”

Počev od 1977. godine naučnici sa Univerziteta Ilinois su dva puta godišnje postavljali posebne mreže kako bi uhvatili ptice koje se kreću kroz zaštićeni park prirode. Mreže su takvog dizajna da nežno zapliću ptice, omogućavajući istraživačima da ih pažljivo izvade. Oni ih zatim identifikuju i mere pre nego što ih, nepovređene, puste nazad u šumu.

Tokom 44 godine i preko 84.000 sati rada, istraživači su uzorkovali više od 15.000 pojedinačnih ptica koje predstavljaju skoro 150 vrsta, i prikupili dovoljno podataka da izvedu pouzdane analize za 57 od njih.

Od tih 57 vrsta ptica, otkrili su da je kod 35 zabeležen pad u broju populacije za polovinu ili više, dok je kod devet vrsta vidljiv pad od 90 odsto ili više.

Gubitak ptica iz bilo kog staništa može ugroziti čitav ekosistem, jer one rasejavaju seme i ključni su oprašivači i predatori za insekte. Smanjenje broja ptica bi moglo da ugrozi reprodukciju i regeneraciju drveća i drugog rastinja, i izmeni celokupnu strukturu šume.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Autori ne mogu sa sigurnošću da ukažu na uzroke opadanja, ali su tu pojavu nazvali „zabrinjavajućim trendom“. Oni kažu da su moguća objašnjenja, poput promene količine padavina, dostupnosti hrane i sposobnosti reprodukcije, potencijalno povezana sa klimatskim promenama.

Neka ranija opsežna pročavanja populacije ptica su pokazala da klimatske promene mogu da utiču na morfologiju ptica, i da su jasno vidljive promene u njihovoj veličini tela, obliku kljuna i dužini ekstremiteta.

Nova studija ostavlja pitanje da li je uočljiv trend smanjenja broja ptica prisutan i u drugim tropskim regijama, i naglašava nedostatak podataka koji su važni da u potpunosti razumemo mehanizme i trendove koji dovode do ovakvih pojava.

Rezultati su nedavno objavljeni u zvaničnom časopisu Američke nacionalne akademije nauka (PNAS).

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR