Na planeti koja se zagreva, sve je manje snega. Nova studija otkriva koje oblasti su na najvećem gubitku

Novu godinu u Beogradu smo deveti uzastopni put dočekali bez snega. Ipak, negde oko Božića širom zemlje obradovale su nas prve pahulje u 2024. Dok se one polako otapaju, osvrćemo se na rezultate nove studije koja otkriva da su klimatske promene širom severne Zemljine hemisfere smanjile snežni pokrivač u poslednjih 40 godina

17/01/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Flickr / p2r2

Zvuči naizgled logično da uslovi na sve toplijoj planeti manje pogoduju snegu, ali veza između snežnog pokrivača i globalnog zagrevanja kompleksnija je nego što deluje na prvu loptu.

Iz tog razloga, godinama unazad, naučnici pokušavaju da proniknu u taj složeni odnos. Kako piše CNN, razumevanje su im otežavale poteškoće pri preciznom merenju snega, pa su posmatranja sa terena, satelitski snimci i klimatski modeli davali kontradiktorne rezultate kada je reč o ulozi klimatskih promena u trendu smanjenja snežnih nanosa. Povrh toga, bez obzira na osmotreni porast temperature, u nekim delovima sveta danas pada više snega.

Uprkos problemima, američki istraživači sa Koledža Darmaut uspeli su da ponude širu sliku. U studiji, koja je nedavno objavljena u časopisu Nature, oni navode da su klimatske promene od 1981. do 2020. godine prouzrokovale velike gubitke snežnog pokrivača u mnogim delovima severne Zemljine hemisfere.

Prema naučnim uvidima, smanjenjem količine snega najteže su pogođeni jugozapad i severoistok Sjedinjenih Američkih Država, kao i centralna i istočna Evropa. Na navedenim prostorima osmotren je pad snežne mase, izazvan globalnim zagrevanjem, između 10 i 20% u toku jedne decenije.

Autori su masu snega proračunavali pomoću snežnog ekvivalenta vode, kojim se uobičajeno meri količina vode u snegu.

Snežni ekvivalent vode u proleće generalno se smanjio severno od ekvatora. Međutim, neka proučavana podneblja dramatično odskaču od opadajućeg trenda i količine snega su se poslednje četiri decenije povećavale.

Primera radi, povećanje je primećeno na severu Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, kao i na severu Rusije.

Kako klimatske promene utiču na sneg širom severne Zemljine hemisfere? (izvor: Gottlieb, A.R., Mankin, J.S. Evidence of human influence on Northern Hemisphere snow loss. Nature 625, 293–300 (2024))

Kako pokazuje mapa sveta u sklopu istraživanja, Srbija se nalazi na području na kojem martovski snežni pokrivač, prosečno, opada za otprilike 6-7% tokom perioda od deset godina.

Srećna Nova godina – u Beogradu, deveta uzastopna bez snega

Ali nova saznanja idu i dalje od toga u kojim regionima ima manje snega pod uticajem klimatskih promena. Naučnici su došli i do svojevrsne kritične tačke, od minus osam Celzijusovih stepeni.

Šta to zapravo znači u praksi?

Kada prosečne zimske temperature na određenoj lokaciji nadmaše prag od -8 °C, dolazi do ubrzanog nestanka snega, čak i uz manji porast temperature.

Na taj način, zajednice koje u vodosnabdevanju zavise od snežnog pokrivača mogle bi da se suoče sa velikim izazovom.

Zalihe vode već su na ozbiljnom udaru klimatskih promena usled suša i toplotnih talasa koji postaju sve učestaliji, suroviji i dugotrajniji. Sa napretkom globalnog zagrevanja u narednim decenijama, mnoge gusto naseljene oblasti, koje se oslanjanju na sneg, takođe će svedočiti sve ograničenijoj dostupnosti vode, upozoravaju eksperti.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Rađaju se i neke manje očigledne pretnje poput veće opasnosti od šumskih požara. Naime, za razliku od kiše koja može brzo da otekne, sneg se vremenom polako topi i tako obezbeđuje sporo i kontinuirano oslobađanje vode u zemljište, što smanjuje verovatnoću od nastanka i širenja vatrene stihije.

Naposletku, manje snežnog pokrivača predstavlja izazov i za ski centre, a samim tim i turizam koji je na mestima skijališta najčešće pokretač ekonomije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR